Huis

Tips voor het uitzoeken van een nieuw matras

We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is. Toch blijk maar al te vaak dat mensen te weinig of te kort slapen. Bovendien ervaren veel mensen fysieke klachten tijdens en na het slapen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om hier verandering in te brengen. Een nieuw matras doet in de meeste gevallen al wonderen. Maar waar let je op als je een nieuw matras uitzoekt? En hoe weet je dat je oude aan vervanging toe is? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje. 

Wanneer is een matras aan vernieuwing toe? 

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat mensen hun matras te weinig vervangen. Vaak kopen we een matras en denken we pas aan vernieuwing als deze echt totaal versleten is. En dat is jammer, want door het matras eerder te vervangen kan je heel wat fysieke ongemakken voorkomen. Maar wanneer is dan wél de beste tijd om je matras te vernieuwen? 

Hier bestaat helaas geen kant-en-klaar antwoord op. Gemiddeld gaat een matras tien tot vijftien jaar mee. De levensduur van een matras hangt echter van heel veel verschillende factoren af. Denk hierbij niet alleen aan de kwaliteit, maar ook aan de manier waarop deze onderhouden wordt. 

Er zijn verschillende indicatoren waardoor je kunt zien dat het matras vernieuwd moet worden. Bijvoorbeeld zodra er kuilvorming optreedt. Dit betekent dat het matras de elasticiteit is verloren en daardoor te weinig ondersteuning kan bieden. Ook fysieke ongemakken bij het opstaan kunnen een goede indicatie zijn om je matras te vervangen. 

Nieuw matras kopen: waar let je op? 

Het kopen van een nieuw matras is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Het aanbod is tegenwoordig ontzettend groot, wat de keuze er niet bepaald gemakkelijker op maakt. Want waar let je precies op? 

  • De prijs van het matras geeft een goede indicatie van de afwerking en de levensduur. Voor kwalitatievere matrassen betaal je logischerwijs ook een hoger bedrag. Laat je daarom niet direct leiden door de prijs, maar investeer gerust wat extra. Hier heb je op de lange termijn meer profijt van.
  • Een goed matras moet op de eerste plaats natuurlijk comfortabel liggen. Welk matras het meest geschikt is, is voor iedereen anders. Daarom is het belangrijk om de matrassen eerst in de winkel uit te testen. Door even te ‘proef liggen’ ontdek je direct welk matras het meest geschikt is.
  • Heeft je partner andere wensen dan jij? Of slaapt hij of zij op een andere manier en vinden jullie daardoor ieder een ander matras comfortabeler liggen? Maak het jezelf dan niet te lastig, maar kies voor twee verschillende eenpersoonsmatrassen. Zo liggen jullie allebei comfortabel.
  • Transpireer je snel en veel in bed? Kies dan voor een matrasvulling die vocht goed kan reguleren. Zo blijft het matras langer mooi. 

Let ook op andere essentiële onderdelen 

Natuurlijk is alleen een goed matras niet voldoende om jouw nachtrust te bevorderen. Daar is nog meer voor nodig. Ook je keuze voor een dekbed en hoofdkussen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. Kies je voor een dons dekbed? Of ga je toch voor synthetisch? En welk hoofdkussen biedt optimale ondersteuning? Door de juiste keuzes te maken, optimaliseer je jouw slaapkamer en geniet je van een geweldige nachtrust.

Gerelateerde artikelen

Back to top button