Huis

Tips voor mooie verlichting in de keuken

Bij de keuze voor de verlichting van een keuken kijken we zowel naar functionaliteit als naar design. Een sfeervolle verlichting is essentieel voor het uitvoeren van de dagelijkse taken die in de keukens van alle huizen plaatsvinden. Ben je op zoek naar stijlvolle én energiezuinige keukenverlichting, dan is led verlichting de perfecte keuze.

Meer dan alleen koken

Keukens zijn altijd meer geweest dan alleen een ruimte om te koken. Ze zijn getuige geweest van familiebijeenkomsten, lange gesprekken na het eten, interessante discussies en vooral voedselfeesten. Led verlichting voor keukens is een fantastisch idee omdat het een grote flexibiliteit biedt. Gebruik led verlichting voor algemene of sfeerverlichting, maar ook voor accentverlichting.

Verschillende led verlichting

De keuken is een punt waar gedurende de dag verschillende activiteiten plaatsvinden. Daarom is het een ruimte geworden waarin specifieke verlichting voor elk van deze praktijken moet worden weerspiegeld. Het is belangrijk dat de verlichting gericht is op het bereiken van een gezellige en vriendelijke sfeer door de combinatie van lichten. In een keuken is het ideaal om te werken met drie niveaus van led verlichting: 

  • Led-strips als accentverlichting voor meubels
  • Led downlights als inbouwplafondverlichting
  • Hangende plafondlampen voor hoge plafonds

Speel met de lichtintensiteit

Aangezien de meeste keukens zich in vrij grote of open ruimtes bevinden, is het een voordeel om te kunnen spelen met de lichtintensiteit. Kies er daarom voor om de keuken te verlichten met led verlichting, aangezien ze dimbaar zijn en dus kunnen worden aangepast aan de behoeften van elke hoek van een keuken.

Er zijn verschillende opties om onze keuken te verlichten en er het maximale uit te halen. Gaat het bijvoorbeeld om de verlichting van een keuken vanaf het plafond, dan praten we over omgevingslicht of algemene licht. In termen van de tonaliteit van het licht is het gebruikelijk om te kiezen voor koude tinten, omdat ze de zichtbaarheid en het concentratieniveau verbeteren, iets wat erg handig is om ongelukken te voorkomen. In ieder geval weerhoudt niets je ervan om voor warmere lampen te kiezen als je een meer gastvrije omgeving wilt creëren.

Led inbouw- en spots

Tegenwoordig zijn led inbouwlampen en spots echter ook een primaire lichtbron. Ze verdringen de oude tl-buizen in de meeste keukens. In het plafond ingebouwde led verlichting, zoals downlights, is de beste optie omdat dit geen enkel onderhoud vergt en de levensduur tot 50.000 uur bedraagt. Als je het licht continu aan zou laten, zouden deze lampen meer dan vijf jaar meegaan. Wie liever geen gaten in het plafond wil maken, kan kiezen voor led plafondlampen die op het oppervlak worden geïnstalleerd.

Led verlichting in de vorm van strips kunnen worden gebruikt om architecturale kenmerken te benadrukken, zoals de typische kooflijst die je in sommige keukens ziet. Verder zijn er plafonds waar je geen inbouwverlichting kunt toevoegen of die zijn te hoog om voldoende functionele verlichting te bieden. Een zeer interessante optie in deze situaties is railverlichting waarbij meerdere led spots kunnen worden afgesteld.

Led verlichting wordt ook gebruikt in werkruimtes of ruimtes die meer licht nodig hebben. Led lampen zijn meestal de beste keuze voor deze spots, omdat ze niet heet worden zoals gloeilampen. Overigens zijn led lampen bijzonder ideaal voor kastverlichting omdat ze, in tegenstelling tot halogeenlampen, koel blijven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button