Tuin

Trend: Een tuinkachel op pellethout!

Wanneer de zomer in aantocht is, willen we de tuin graag zomerklaar hebben. Mooie bloemen en planten gepland, extra gras gezaaid en de tuinmeubels weer boven gehaald. Tijd voor de barbecues met familie en vrienden en gezellig nog een aperitiefje drinken op het terras tot de zon ondergaat. Wanneer het ’s avonds donker wordt, maar je nog geen zin hebt om familie of vrienden naar huis te sturen, kan je een tuinkachel op pellethout overwegen!

Wat is een pelletkachel voor buiten? 

Een pelletkachel voor buiten is een kachel waarin geen blokken hout worden verbrand, maar wel houtpellets. Pellets worden gemaakt van zaagsel van hout en worden daarna samengeperst tot kleinere korrels. Wanneer de kachel wordt aangestoken en de korrels gaan verbranden, komt er een gas vrij dat gaat verbranden. Hierdoor ontstaat er dus geen rook. Wanneer de houtpellets zijn opgebrand, blijft er ook bijna geen as van over. Ideaal dus voor het onderhoud van deze kachel!

Niet enkel te gebruiken als tuinhaard

Uiteraard willen we het buiten graag gezellig en warm maken tijdens de zomeravonden. Dit kan dus perfect met de tuinhaard op houtpallets. Maar wat extra fijn is, is dat je deze tuinhaard ook kan gebruiken als buitenkeuken. De traditionele tuinhaard kan uitgebreid worden met bijvoorbeeld een grillplaat, een oven of een pizzasteen. Ideaal voor het bereiden van een lekkere pizza voor iedereen, terwijl je lekker geniet van de warmte en de sfeer die deze kachel te bieden heeft. 

Voordelen 

Dat je deze pelletkachel voor buiten ook kan omtoveren tot een buitenkeuken is niet het enige voordeel van deze sfeermaker. Je hebt zoals reeds aangegeven heel weinig tot geen last van rook, wat het een stuk gezonder maakt om naast te zitten dan bij een traditionele kachel. Bovendien heb je geen traditionele schoorsteen nodig en is het gebruiksgemak erg groot. Sommige modellen kan je zelfs bedienen met een smartphone of een afstandsbediening. Verschillende programma’s instellen is dan ook mogelijk.

Nadelen 

Hoewel deze tuinhaard op houtpellets dus heel wat voordelen biedt, zijn er ook een paar nadelen. Je hebt zo een voorraad van houtpellets nodig en deze zakken zijn vaak erg zwaar. Je moet ze ook ergens kunnen opbergen en dit natuurlijk zo droog mogelijk. Sommige tuinhaarden op houtpellets kunnen wel wat lawaai veroorzaken. Het is heel erg belangrijk om hier op te letten wanneer je zo’n toestel aankoopt. Sommigen zijn zelfs stiller dan een ijskast, andere maken dan weer heel wat meer lawaai!

Of de voordelen opwegen tegenover de nadelen is aan jou, maar dat het zorgt voor sfeer en gezelligheid is duidelijk!

Gerelateerde artikelen

Back to top button