DIYTuin

Waterleiding aanleggen? Gebruik tyleen!

Voor verschillende elementen heb je diverse soorten kunststof leidingen nodig. Wil je drinkwater verdelen en beregening apparaten aansturen? Dan kun je het beste voor tyleen kiezen!

Zelfs een behoorlijk overzichtelijke klus als een waterleiding aanleggen is er eentje waar je niet halsoverkop aan moet beginnen. Behalve de juiste onderdelen in huis hebben, is het heel belangrijk dat je weet wat je doet. Alleen zo weet je zeker dat je een water- en luchtdichte aansluiting maakt. Gelukkig kunnen wij je alle ins en outs omtrent het aanbrengen van deze kunststof leidingen vertellen. Ga er dus eens rustig voor zitten en laat je informeren!

Doel

We hoeven je niet uit te leggen dat je een waterleiding niet puur voor de sier aanlegt. Met tyleenslangen en -koppelingen maak je een aftakking in een waterleiding, koppel je twee leidingen aan elkaar of sluit je een kraan aan op een tyleenslang.

Afbramen

Voordat je überhaupt een tyleen koppeling aansluit, moet de slang die je hiervoor gebruikt eerst vakkundig op maat gemaakt worden. Een schaar of mes is hiervoor niet voldoende; pas liever een betrouwbare ijzerzaag toe. De zaagsnede dient volledig recht te zijn om de koppeling vlekkeloos aan te kunnen sluiten. We raden je van harte aan om met een afbramer de bovenkant van de tyleenslang af te schuinen en je van de eventueel overgebleven bramen te ontdoen. Dit is erg belangrijk; gebeurt dit niet, dan loop je kans dat de rubberen ring binnenin de tyleenkoppeling scheef komt te zitten, met een lekkende verbinding tot gevolg. Dankzij een afbramer profiteert u echter altijd van een perfect afgeschuinde slang die klaar is om in een koppeling geschoven te worden.

Koppeling aansluiten: de wartelmoer

Om de tyleenkoppeling te kunnen gebruiken, is het nodig om de wartelmoer van dit onderdeel zo ver los te draaien dat driekwart van het schroefdraad zichtbaar wordt. Zodra je dit voor elkaar hebt gekregen, heb je voldoende ruimte om de slang en de koppeling op elkaar aan te sluiten. Volledig losdraaien of verwijderen van de wartelmoer is dan ook niet nodig.

Koppeling aansluiten: de stootrand

Zodra je volgens de vorige stap de koppeling voor driekwart hebt opengedraaid, moet de afstand van de bovenkant van de wartel tot aan de stootrand nauwkeurig afgemeten worden. Teken die afstand af op de tyleenslang om straks direct te zien of deze ver genoeg in de koppeling gemonteerd is.

Koppeling aansluiten: de tyleenslang

Nu komt het gemakkelijke gedeelte; de tyleenslang tot aan de stootrand in de tyleenkoppeling duwen. Op een gegeven moment voel je dat je niet verder kunt. Wanneer alles goed is gegaan, kun je het markeringspunt dat je op de slang hebt gezet nog net of net niet meer zien. Het monteren van de koppeling wordt nog gemakkelijker wanneer je een door het KIWA goedgekeurd glijmiddel gebruikt. Zet de wartels stevig vast door ze met de hand aan te draaien. Wanneer deze groter zijn dan 40 millimeter, wordt het gebruik van een speciale montagesleutel aanbevolen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button