Tuin

Upgrade je tuin met een houten schutting

Is jouw oude schutting echt wel toe aan vervanging? Vervang deze dan eens door een nieuw exemplaar van hout! Een schutting die rot is en wellicht kapot zorgt ervoor dat je gehele tuin er minder verzorgd uitziet. Zonde natuurlijk. Een nieuwe schutting van hout zorgt meteen voor een warmere uitstraling en laat jouw tuin weer helemaal opleven. In dit artikel gaan we je meer vertellen over de verschillende opties voor een houten schutting.

Soorten houten schutting

Als je voor een houten schutting hebt gekozen is er nog veel meer om over na te denken. Zo kun je de houtsoort kiezen, die ook weer invloed heeft op de levensduur van je schutting. Daarnaast kun je kiezen uit diverse kleuren, vormen en maten. Door al die keuzes kun je een schutting kiezen die perfect aansluit bij jouw huis en je eigen voorkeuren.

Houtsoort

De goedkoopste houtsoort voor een schutting is geïmpregneerd naaldhout, zoals vuren- of grenenhout. Deze soort groeit snel en is redelijk zacht. Zonder het proces van impregneren zijn ze niet voldoende bestand tegen weersinvloeden zoals vocht, maar nadat ze geïmpregneerd zijn heeft het een levensduur van ongeveer 15 jaar. Een andere houtsoort is Douglas hout, welke veel gebruikt wordt voor schuttingen en tuinhuizen. De geelroze kleur van het hout geeft een warme uitstraling aan je gehele tuin en de lange levensduur van 10 tot 15 jaar en dat terwijl het hout onbehandeld is. Door goed onderhoud kunt u deze levensduur nog verlengen. 

Als je op zoek bent naar een houtsoort met een echt lange levensduur, dan kun je het beste voor hardhout kiezen. Die gaat met gemak 25 jaar mee en wanneer je deze jaarlijks schoonmaakt en behandeld blijft deze ook de mooie donkerrode kleur behouden. Zo blijft je schutting voor hele lange tijd mooi en heb je er ook lang plezier van. Dit is wel de meest prijzige houtsoort, maar wel erg duurzaam met een strakke uitstraling doordat er geen knoesten in het hout zitten.

Upgrade je tuin met een houten schutting

Overige keuzes

Behalve de houtsoort is het natuurlijk ook mogelijk om de legrichting van de houten planken te kiezen. Een veelgebruikte manier is het verticaal leggen van de planken tussen betonnen palen. Toch wordt er ook steeds meer gekozen voor het horizontaal plaatsen van planken, om zo een strak geheel te creëren. Ben je fan van een moderne look? Dan kun je er ook voor kiezen om een antracieten schutting te kopen, waarbij de planken gespoten zijn in de gewenste kleur. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze zelf nog te schilderen. Voor de afwisseling kan het ook mooi zijn om je schutting te onderbreken met een trellisscherm, waarop klimplanten kunnen groeien. Zo is je tuin ook direct een stuk groener. 

Zelf een schutting plaatsen

Het is ook mogelijk om met tuinschermen zelf een schutting in elkaar te zetten en zo in je tuin te plaatsen. Vaak heb je dan de keuze uit diverse houtsoorten, zoals geïmpregneerd naaldhout, Douglas hout of een hardhouten tuinscherm. Deze tuinschermen of schuttingdelen van hout zijn kant en klaar en kunnen zo tussen palen geplaatst worden. Afhankelijk van het gewicht van de tuinschermen moet je een bepaalde zwaarte paal kiezen. De meest gebruikte palen zijn betonpalen van 10 x 10 centimeter. Belangrijk bij het zelf plaatsen van een schutting middels tuinschermen is dat je alles goed opmeet en een duidelijk plan maakt. Hang nog wat buitenverlichting aan je schutting en je bent helemaal klaar voor een gezellige zomeravond!

Gerelateerde artikelen

Back to top button