Overig

Verklaring omtrent goed gedrag aanvragen

Verklaring omtrent goed gedrag aanvragen

Geen verleden met justitie en geen notitie op je strafblad? Dan moet een VOG aanvraag voor jou geen probleem worden. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag klinkt als een hele onderneming en een lang traject. Echter, niks is minder waar en het is eerder klaar dan je denkt. Het is een taak die je makkelijk uitstelt en waarbij je denkt dat dat later wel komt, tenminste, zo denk ik er altijd over. Zodra je toch weer zo een aanvraag hebt ingediend en hebt afgerond, valt er een last van je schouder en het kostte maar 5 minuutjes.

In het kort

Een Verklaring Omtrent het Gedrag kan wellicht nodig zijn indien je een nieuwe baan hebt, gaat emigreren of als je bijvoorbeeld een visum nodig hebt als je gaat studeren of een stage wil gaan doen in het buitenland. Het is een verklaring waaruit blijkt dat je in het verleden niet in aanraking bent geweest met justitie en je hier geen aantekening van hebt.
Bij een aantal beroepen is het wettelijk verplicht om een VOG aanvraag te doen. Denk hierbij aan functies zoals: taxichauffeur, docent of gastouder. Je werkgever kan ook om een VOG vragen als je tijdelijk in dienst bent, of zelfs aan de slag gaat als vrijwilliger.

Het is mogelijk om een VOG aanvraag online te doen, maar ook om het persoonlijk te doen en langs te gaan bij de gemeente.

Online VOG aanvragen

Een online aanvraag voor je VOG dien je samen met je werkgever te doen. Een aanvraag online gaat vaak sneller en is tevens goedkoper dan fysiek langsgaan bij de balie. Een aanvraag die digitaal wordt gedaan, moet vanuit het initiatief van je nieuwe werkgever komen. Het bedrijf of organisatie dient namelijk voor jou de aanvraag online klaar te zetten. Vervolgens zal je van Dienst Justis een mail ontvangen met daarin de stappen die je dient te voldoen. Om je aanvraag digitaal af te ronden, dien je te beschikken over DigiD, een geldig mailadres en iDeal om de betaling te voldoen.
De kosten voor een online aanvraag betreffen 33,85 euro.

Fysieke VOG aanvraag in Rotterdam

Is het voor jou niet mogelijk om een digitale aanvraag te doen? Een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) kan je ook aanvragen in de gemeente waarin jij woont! Als je volgens de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) staat ingeschreven bij gemeente Rotterdam, kan je dit regelen via de gemeente.
Je zal dan met het aanvraagformulier naar de Publieksbalie of de afdeling Burgerzaken van de gemeente Rotterdam moeten gaan.

Wat heb je nodig bij een fysieke aanvraag

Belangrijk om te hebben bij het aanvragen van een VOG bij de gemeente Rotterdam, is een geldig identiteitsbewijs en een volledig ingevuld aanvraagformulier. Meestal zal je een aanvraagformulier ontvangen van je werkgever of van degene die er om vraagt. Indien dit niet het geval is, kan je ook zelf het aanvraagformulier downloaden op justis.nl. Let er in dit geval op, dat je eigen handtekening altijd het origineel is en je niet naar de Publieksbalie van de gemeente gaat met een kopie of scan. De handtekening van je werkgever mag echter wel als scan of kopie meegenomen worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de meest recente aanvraagformulier download en invult, anders is er een kans dat je aanvraag wordt afgewezen.
De betaling dient tevens vooraf betaald te worden en de kosten van een fysieke aanvraag bedragen 41,35 euro.

Aan de slag als vrijwilliger?

Ga je aan de slag als vrijwilliger en heb je ook een VOG nodig? Als je aan de slag gaat met minderjarigen of andere kwetsbare personen, kan je gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen. Ook als vrijwilliger moet je dan kunnen aantonen dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die het werk kunnen benadelen.

Wanneer krijg ik mijn VOG binnen?

Indien je strafbare feiten op je naam hebt staan en deze zodanig erg zijn, dat deze je toekomstige werk kunnen belemmeren, word je VOG afgewezen en niet toegekend. Als dit niet het geval is, zal je je VOG thuis ontvangen. Dit kan twee tot vier weken duren. Je VOG zal dan binnenkomen op het adres die jij hebt aangegeven tijdens je aanvraag.

Spoedaanvraag

Lukt het niet om twee tot vier weken op je VOG te wachten? Een spoedaanvraag van een VOG is eventueel dan een optie voor jou. Dit kan bijvoorbeeld bij: adoptie, werken in het buitenland, benoeming tot gedeputeerde of wethouder en kandidaatstelling voor een functie zoals volksvertegenwoordiger. Dit dien je tijdens je aanvraag bij de gemeente Rotterdam te vermelden. Justis kan de VOG vervolgens binnen vijf werkdagen afgeven op het door jou doorgegeven adres.

Gerelateerde artikelen

Back to top button