Huis

Verschillen kunststof en houten kozijnen

Als je toe bent aan nieuwe kozijnen, dan heb je wat betreft het materiaal nogal wat te kiezen. Van de materialen zijn hout en kunststof het meest gebruikt, terwijl aluminium het hoogste prijskaartje heeft. Inspirationblog.nl zet de verschillen tussen kunststof en houten kozijnen voor je op een rij. 

Geen kille kozijnen meer

Een ding is zeker. Zoek jij kozijnen met de warmste uitstraling dan kom je onherroepelijk uit bij het houten kozijn. Hoewel er getracht wordt dit aspect te evenaren, is dat geen enkel materiaal nog gelukt. Het is ook maar de vraag of dat ooit zal lukken. Kozijnen van kunststof werden lang afgeschilderd als kille kozijnen, maar dat verhaal is achterhaald. Je hebt tegenwoordig kozijnen van kunststof in heel veel verschillende kleuren en zelfs in een houtlook uitvoering. Kunststof komt dan weliswaar dichtbij de uitstraling van echt hout, het haalt het net niet.

Kozijn van hout is duurder

Ga je kozijnen kopen in Eindhoven dan merk je dat houten kozijnen beduidend duurder zijn. Dat kan zomaar 15 procent schelen in vergelijking met de kunststof kozijnen. Aan de andere kant kan een houten kozijn langer mee. Reken je dat om, dan is er amper prijsverschil of wint hout het zelfs van kunststof. Aan de andere kant heb je bij kunststof kozijnen geen schilderkosten en die heb je bij een houten kozijn wel. Een houten kozijn kan overigens prima 15 jaar kleurvast blijven. Wat betreft de isolatie is er amper verschil tussen een kozijn van hout of een uitvoering in kunststof. Beide bieden een prima thermische en akoestische isolatie. 

Kunststof is zo goed als onderhoudsvrij

Wil je zo lang mogelijk plezier beleven aan je houten kozijnen, dan is behandeling en onderhoud tamelijk essentieel. Een kozijn van kunststof echter, is zo goed als onderhoudsvrij. Aan de andere kant kun je schades aan hout repareren en dat lukt je met kunststof niet. Je zou het feit dat hout een natuurlijk product is ook nog als voordeel van het houten kozijn kunnen opvoeren. Hout wint het op basis van uitstraling van kunststof, dat moge duidelijk zijn. Op andere vlakken doet een kozijn van kunststof niets onder voor die van hout of is kunststof misschien zelfs wel beter. De gunstige prijs is een nadrukkelijk voordeel van kunststof kozijnen, zoals ook het feit dat kunststof zo goed als onderhoudsvrij is in het voordeel van dit materiaal spreekt. Want een keer afnemen met een klam doekje en je hebt alle onderhoudswerkzaamheden aan het kunststof kozijn wel genoemd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button