Travel

Vignet voor Slovenië: wat is het en hoe koop je het?

Als je van plan bent om met je auto door Slovenië te rijden, dan heb je waarschijnlijk al gehoord van een vignet. Deze kleine sticker, die je op je voertuig moet plakken, is verplicht op de meeste tolwegen in het land. In deze blog zullen we uitleggen wat het vignet is, hoe je het koopt, en waarom het zo belangrijk is om ervoor te zorgen dat je een geldig vignet op je auto hebt voordat je de weg opgaat.

Wat is een vignet voor Slovenië en waarvoor heb je het nodig?

Een Slovenië vignet is een verplichte tolsticker die je op je voertuig moet plakken als je op de tolwegen in Slovenië wilt rijden. Het vignet is verplicht op bijna alle tolwegen in het land, met uitzondering van enkele korte afstanden. Zonder een geldig vignet kun je boetes krijgen als je op de tolwegen rijdt, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een vignet koopt voordat je de weg opgaat. Het vignet is beschikbaar voor personenauto’s, motoren, aanhangwagens, caravans en bussen. Er zijn verschillende soorten vignetten beschikbaar, afhankelijk van hoe lang je van plan bent om door Slovenië te rijden.

Hoe koop je een vignet voor Slovenië en wat zijn de kosten?

Eenvoudig je vignet voor Slovenië kopen kan op verschillende manieren worden gedaan. Je kunt bijvoorbeeld een vignet kopen bij de grens bij een tolpoort, bij een tankstation of bij een aangewezen online verkooppunt. Je kunt het vignet makkelijk laten bezorgen op je adres. 

De kosten voor een vignet voor Slovenië zijn afhankelijk van de duur van de geldigheid en het type voertuig. Er zijn vignetten beschikbaar voor 1 dag, 7 dagen, 1 maand en 1 jaar. Voor personenauto’s en motoren zijn de kosten ongeveer €15 voor een dagvignet, €30 voor een weekvignet, €105 voor een maandvignet en €110 voor een jaarvignet. Voor aanhangwagens, caravans en bussen zijn de kosten iets hoger. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een vignet koopt voordat je de tolwegen opgaat, omdat de boetes voor het rijden zonder vignet in Slovenië behoorlijk hoog kunnen zijn.

Het vignet bevestigen

Het vignet voor Slovenië moet op de binnenkant van de voorruit van je voertuig worden geplakt, linksboven in de hoek. Het is belangrijk om het vignet op de juiste manier te bevestigen om ervoor te zorgen dat het goed zichtbaar is voor de tolpoorten. Voordat je het vignet plakt, moet je de voorruit goed schoonmaken zodat het vignet goed blijft zitten. Gebruik geen andere lijm of tape dan de lijm die op het vignet zelf is aangebracht, omdat andere lijmsoorten ervoor kunnen zorgen dat het vignet loslaat en je boetes kunt krijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button