Huis

Vloerverwarming – Een gids voor installatie en kosten

Vloerverwarming is een effectieve manier om het huis te verwarmen en warm te houden. 

Dit verwarmingsproces zorgt voor comfortabele warmte, bespaart ruimte en houdt de tegels en de vloer warm. Het resultaat is dat u een warm gevoel onder uw voeten krijgt. 

Wanneer u een nieuw huis bouwt of een oud huis renoveert, is dit het juiste moment om de vloerverwarming te installeren. Maar voordat u begint met het proces zijn er een aantal essentiële zaken die u zou moeten overwegen. U dient na te denken over uw vloertype, soorten verwarming, het installatieproces, de kosten en de voor- en de nadelen van vloerverwarming. 

In dit artikel beantwoorden we alle vragen over vloerverwarming en geven we de beste tips van de experts. 

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is het verwarmen van de vloer door middel van flexibele en sterke buizen die in de vloer zijn ingebed. Er zijn twee hoofdvormen van vloerverwarmingssystemen beschikbaar: elektrische vloerverwarming en vloerverwarming op basis van watersystemen. 

Hoe werkt vloerverwarming?

Wanneer een vloer verandert in een efficiënte en onzichtbare warmtebron, spreekt men van vloerverwarming. U moet een aantal verwarmingsbuizen onder de vloer leggen. Deze buizen zullen uw kamer verwarmen, waardoor het er warm zal worden. U moet hiervoor zeer krachtige buizen gebruiken voor de waterverwarming en kabels voor het elektrisch systeem van de vloerverwarming. Vloerverwarming werkt op een groot oppervlak, dus u kunt er watertemperatuur voor gebruiken in plaats van radiatoren. Dit verbetert het functionele vermogen van een warmtepomp en verwarmt de ruimte effectief.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het installeren van vloerverwarming. Het is niet alleen energiezuinig, maar voelt ook luxueus aan. Laten we daarom de voordelen van vloerverwarming eens op een rijtje zetten.

Flexibel 

Vloerverwarming is zeer flexibel inzetbaar omdat het in elk type woning kan worden geïnstalleerd. Vloerverwarming is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en het kan ook worden aangebracht bij aanbouw. Ook hier kunt u het vloerverwarmingssysteem installeren in meerdere kamers of in één kamer. Het is zelfs mogelijk om dit te installeren op een bovenverdieping. 

Warmte en verwarmde vloer

Bij het vloerverwarmingssysteem wordt de warmte soepel vanuit de vloer naar boven verplaatst. Het houdt de koude vloer warm. Dit systeem is doeltreffender dan traditionele radiatoren. Over het algemeen verwarmen radiatoren de ruimte rondom de radiator en niet de andere kant van de kamer. Een vloerverwarmingssysteem verspreidt de warmte over de hele ruimte. 

Een betere ervaring

Een vloerverwarmingssysteem kan u een betere ervaring geven in vergelijking met radiatoren. De warmte van een radiator kan zich verspreiden over één gebied. Als u de radiator naast uw bank zet, zult u zich na een paar minuten oncomfortabel voelen. 

Veilig en gezond

Een vloerverwarmingssysteem is veilig voor kinderen en ouderen, omdat het geen te hete of scherpe onderdelen heeft. Vloerverwarming is ook geschikt voor mensen met astma. Het biedt warmte zonder enige stofverplaatsing. 

25% efficiënter

Het vloerverwarmingssysteem is 25% efficiënter dan het radiatorsysteem. Een vloerverwarmingssysteem maakt gebruik van lage aanvoertemperaturen. Vloerverwarmingssystemen verbruiken minder energie, maar werken effectief om de hele ruimte te verwarmen. Het systeem is dus veel energiebesparender in vergelijking met radiatoren. 

Ruimtebesparend

Vloerverwarmingssystemen besparen ruimte in uw kamer omdat de buizen onder de vloer verborgen zijn. U kunt het vloerverwarmingssysteem installeren in een kleine woning of bedrijfsruimte. Dit systeem maakt radiatoren overbodig. 

Milieuvriendelijk

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem met een lage aanvoertemperatuur en het verbruikt minder energie dan traditionele radiatoren. Het kan u helpen uw ecologische voetafdruk te verkleinen, wat milieuvriendelijk is. 

Hoeveel kost het om vloerverwarming te installeren?

Ongeveer € 120,- per vierkante meter voor watersystemen en € 50,- per vierkante meter voor elektrische systemen. Volgens de aanbevelingen en het advies van experts kunnen we zeggen dat de installatie van vloerverwarming en de materiaalkosten tussen € 500,- en € 8.000,- zullen liggen.

De kosten zullen verschillen naar gelang het type vloerverwarmingssysteem. De meeste mensen kiezen voor het elektrische systeem, omdat het minder duur is dan het watersysteem. U moet rekening houden met de volgende kosten;

Installatiekosten bij elektrische vloerverwarming: 

 • Nieuwbouw met vloerverwarming: € 50,- tot € 75,- per vierkante meter
 • Renovatie van woning: € 60,- tot € 85,- per vierkante meter

Installatiekosten bij natsysteem vloerverwarming:

 • Nieuwbouw met vloerverwarming: € 120,- tot € 135,- per vierkante meter
 • Renovatiekosten: € 135,- tot € 185,- per vierkante meter

Is vloerverwarming duur om aan te leggen?

Vloerverwarming heeft de eigenschap de warmte gelijkmatig over de hele kamer te verdelen. Het heeft veel voordelen ten opzichte van radiatoren. Vloerverwarming kan de kamer verwarmen op een lage temperatuur, waardoor het geld en tijd bespaart. Dus vloerverwarming is niet duur in termen van functionaliteit en voordelen. Het laten aanleggen van vloerverwarming is zelfs een slimme investering.

Vloerverwarming is 25% efficiënter dan verwarming door middel van een radiator. Bij gebruik van vloerverwarming in het watersysteem, is een temperatuur van 40°C voldoende. Daar staat tegenover dat radiatoren in veel gevallen temperaturen van 70°C tot 90°C nodig hebben. Als u het vergelijkt met het water, zullen we zien dat het watersysteem minder energie verbruikt. 

Wanneer u het nodig hebt, kunt u ook gebruik maken van elektrische vloerverwarming systemen die bestuurd worden via thermostaten op afstand. 

Wat is de beste manier van vloerverwarming?

Zoals hierboven vermeld, zijn er twee belangrijke manieren van vloerverwarming: water en elektrisch. Er zijn ook andere alternatieven, maar de meeste klanten verkiezen het warmwatersysteem. Hieronder vindt u hier meer uitleg over.

Warmwatersysteem vloerverwarming

Bij de warmwatersystemen moeten leidingen van 1,6 cm in de vloerlaag worden ingegraven. De laag eindigt in het gekozen gebied, dat wordt geregeld door een verdeelstuk in plaats van radiatoren die warmte afgeven in de hele vloer. 

 • Voordelen: Dit systeem verbruikt minder stroom en levert op een efficiënte manier warmte.
 • Nadelen: Het warmwatersysteem vereist een volledige renovatie van de bestaande vloerstructuur.

Vloerverwarming voor nieuwbouw

Het is niet zo duur om vloerverwarming te installeren voor nieuwbouw. Het vloerverwarmingssysteem past volledig in een nieuwbouw en verbruikt weinig energie. Er zijn drie systemen die hoofdzakelijk vloerverwarming voor een nieuw gebouw gebruiken. Dit zijn:

 • Clip Track dekvloer-vloerverwarming
 • FastDeck® tijdbesparende vloerverwarming
 • Akoestische vloerverwarming

Er zijn vele verschillende soorten vloerverwarmingssystemen voor nieuwbouwhuizen. Wij laten u de beste oplossingen voor nieuwbouw zien. 

De twee meest populaire systemen:

 1. U kunt gebruik maken van een gepompte dekvloer in plaats van zand en cement voor een grotere woning. Deze manier is makkelijk te leggen door een professional. 
 2. Als u niet van watersystemen houdt, kunt u het FastDeck® systeem installeren. Het zal een betere optie zijn om de vloer snel te laten drogen.

Vloerverwarming voor renovatie

Voordelen van het LoPro® vloerverwarmingssysteem

Het LoPro® vloerverwarmingssysteem is perfect voor een renovatie. Dit vloerverwarmingssysteem kan op een bestaande vloer worden geïnstalleerd, zodat het niet nodig is de vloer uit te frezen. Ze hebben een laag profiel en zijn geschikt voor gebouwen waar de hoogte van de vloer tot het plafond een essentiële overweging is.

Voordelen van het installeren van LoPro® Range Retrofit vloerverwarming voor renovatieproject:

 • Het LoPro® Range-systeem wordt boven op de bestaande vloer geïnstalleerd
 • Slechts 15 mm opbouwhoogte
 • Wordt geleverd met een volledig systeem
 • Levert optimale prestaties

Vloerverwarming op een verdieping

ClippaPlate® is een flexibel vloerverwarmingssysteem. Het is eenvoudig en veilig voor bovenverdiepingen omdat de verwarmingsbuis onder het plafond is weggewerkt. ClippaPlate® zorgt voor een droge installatie. U kunt het systeem op twee manieren installeren: van onderaf en van bovenaf. 

Vloerverwarming voor één kamer

De OneZone® kit wordt geleverd met alles wat nodig is om vloerverwarming in één kamer te installeren. Een volledig systeem is in dit geval niet noodzakelijk. Dit systeem is geschikt voor een nieuwe aanbouw, zoals een badkamer of een keukenverbouwing.

Voordelen van het systeem:

 • Het heeft de componenten van hoge kwaliteit en bespaart installatietijd
 • Het heeft intelligente controlefunctionaliteit
 • Duidelijke instructies voor de installatie

Is vloerverwarming het beste alternatief voor mijn huis?

Als u grote, open ruimten of hoge plafonds heeft, is vloerverwarming de beste optie voor u omdat het in dergelijke ruimten effectief werkt. Het vloerverwarmingssysteem verspreidt de warmte gelijkmatig in de hele ruimte en verwarmt de vloer. Dit type stralingswarmte vermindert ook tocht, allergenen in de lucht en vochtigheid. 

De mogelijkheden van vloerverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de vloerbedekking en het installatieniveau van het gebouw, met name muren of ramen. Daarom zijn warmteverliesberekeningen noodzakelijk. Hoeveel warmte er moet worden gegenereerd, hangt af van de thermische prestaties van het gebouw. 

Een grote ruime woning is perfect voor vloerverwarmingssystemen, omdat het effectief zal werken. Als uw kamer klein is, zal de verhouding tussen vloeroppervlak en capaciteit van de kamer laag zijn. Wij raden u dus nooit aan om verwarmingssysteem in een kleine ruimte te installeren. 

Vloerverwarming is goed voor het verwarmen van de keuken, vooral in het geval van een open leefkeuken. Het werkt ook goed met harde vloeren. Tevens kunt u de wandruimte gebruiken voor opslag in plaats van dat daar radiatoren moeten worden geplaatst.

Is vloerverwarming geschikt voor een oude woning?

Vloerverwarming is ongeschikt voor beschadigde vloeren en ondermijnde funderingen. Soms kunnen de betonnen vloeren en vochtbestendigheid het evenwicht van de constructie verstoren of vochtproblemen veroorzaken. Limecrete’s ademende optie werkt goed met vloerverwarming en biedt een geschikte isolatielaag. Vloerverwarming is geschikt voor een oude woning, maar het is niet goed voor grote, oude woningen die matig of slecht geïsoleerd zijn. 

Kan ik vloerverwarming en radiatoren combineren?

Ja, u kunt vloerverwarming en radiatoren combineren. Radiatoren kunnen makkelijk in het vloerverwarmingssysteem worden geïntegreerd. U doet er goed aan om vloerverwarming te installeren op de benedenverdieping en radiatoren op de bovenverdieping om tegemoet te komen aan de vereisten voor woon- en slaapruimtes. 

Welke vloertypes zijn geschikt voor vloerverwarming?

Er is een breed scala aan vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarmingssystemen. Hardhouten vloeren, vinyl en tapijt zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor vloerverwarming. U kunt kiezen voor een natuurstenen, porseleinen of keramieken vloer voor de meest efficiënte warmteoverdracht. Ook gepolijste chape- en harsvloeren dragen een hoog warmteniveau over. 

Laminaat, linoleum, vinyl en kunsthout kunnen ook geschikt zijn voor vloerverwarming, maar hier wordt aangeraden om een expert voor te benaderen. 

Kan vloerverwarming lekken?

Tenzij er een scherp voorwerp door de buizen wordt gestoken, kan vloerverwarming niet lekken. Er is geen kans op lekkage omdat ze met grote precisie zijn ontworpen. Als u een houten vloer heeft, kunt u deze repareren en de vloerbedekking optillen/verwijderen om het beschadigde circuit in het elektrische vloerverwarmingssysteem te vervangen. 

Zit er garantie op vloerverwarming?

Iedereen wil dat een apparaat/systeem met garantie geleverd wordt. Vloerverwarming wordt geleverd met een garantie van 25 jaar op leidingen. De garantie op de verdelers is slechts twee jaar, omdat deze sneller aan vervanging toe zijn. Bij een elektrisch vloerverwarmingssysteem krijgt u een garantie van één jaar op de thermostaten en het kost weinig moeite om deze te vervangen. Ook krijgt u een lange garantieperiode op de kabels. Het is mogelijk om een levenslange garantie te krijgen als u specifieke merken gebruikt.

Conclusie

Tegenwoordig is het vloerverwarmingssysteem een slimme manier om uw huis te verwarmen. Het verwarmt uw kamer of bedrijfsruimte met behulp van stralingstechnologie. Het is het meest energie-efficiënte systeem om kamers of bedrijfsruimten te verwarmen. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor vloerverwarming, afhankelijk van uw budget en dit zijn zaken om rekening mee te houden.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button