Huis

Voor iedere klus de juiste verf

Toe aan een nieuw fris kleurtje in huis? Of wil je de kinderkamer wat opvrolijken? Er zijn verschillende redenen om een blik verf in te slaan en aan de slag te gaan! Maar ja, hoe weet je nou welke verf je precies nodig hebt? Er is immers zoveel te kiezen; binnenmuurverf, buitenmuurverf, hoogglans, matte finish, latex, grondverf en krijtverf bijvoorbeeld. In dit artikel helpen we je de juiste verfsoort voor jouw klus te kiezen!

Binnenmuurverf

Wanneer je binnen een muurtje wilt schilderen, kies je het beste voor binnenmuurverf. Je kunt hiermee vrijwel alle muren en plafonds in je huis afwerken. De verf droogt vrijwel altijd mat op, maar je hebt ook verf met een hoogglans finish. Deze verf wordt meestal gebruikt om bijvoorbeeld plinten of kozijnen te schilderen. Wanneer je de verf gaat uitkiezen, is het belangrijk rekening te houden met de ondergrond. Ook kun je testers aanvragen bij verfzaken, zodat je een goed beeld hebt van de kleur op de muur. De kleur kan namelijk nogal eens verschillen; in het donker ziet een kleur er anders uit dan wanneer de zon er vol op staat. Gebruik ook een voorstrijk als je gaat schilderen; dit voorkomt dat het oppervlak veel verf opzuigt. Ook vormt voorstrijk de perfecte basis voor je schilderklus én hecht de verf veel beter. Zo heb je langer plezier van je schilderwerk!

Je kent muurverf misschien ook wel als latex verf. Voorheen waren het twee aparte producten, waarbij de latexverf vloeibare rubber als bindmiddel bevatte. Tegenwoordig is latexverf op waterbasis en zit er geen verschil meer tussen muurverf en latex verf. 

Krijtverf

Krijtverf is een speciale soort verf, die een hele mooie poederachtige, matte finish geeft aan je muren. De verf bestaat uit krijt en lijm als bindmiddel. Krijtverf is zeer dekkend; meestal is één laagje al voldoende. Hierdoor kan de muur wel blijven ademen en heb je minder kans op vochtproblemen. 

Buitenmuurverf

Wanneer je buiten wilt gaan schilderen, zoals je schuur of schutting, is het verstandig om hier buitenmuurverf voor te gebruiken. De muurverf is namelijk beter bestand tegen de uv-straling, waardoor de verf minder snel zal verkleuren. Ook is de verf goed bestand tegen alle weersomstandigheden zoals kou, regen en hagel. 

Structuurverf

Structuurverf is ook een speciale verfsoort waar zandkorrels in zijn verwerkt. Je kunt zelf kiezen of je graag fijnere zandkorreltjes wilt of liever voor de grotere zandkorrels gaat. Wanneer de verf is opgedroogd, geeft dit letterlijk structuur aan je muur. Dat is weer eens wat anders dan een simpele gladde muur! Je geeft hiermee je plafond of muur een authentieke uitstraling én je kunt er heel makkelijk oneffenheden mee wegwerken, want die vallen minder op met structuurverf. 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button