Huis

Voordeel voor koopstarters in de Zaanstreek en Krommenie

Story Highlights
  • Vraagprijzen
  • Voordeel overdrachtsbelasting
  • Ultieme belastingvoordeel

De coronacrisis heeft tot nu toe niet bepaald een positieve invloed gehad op de huizenmarkt. Records van hoge vraagprijzen sneuvelen elke periode weer: nooit eerder waren huizen zo duur. Voor woningkoopstarters is er echter goed nieuws: ze kunnen vanaf dit jaar flink wat voordeel behalen bij de aankoop van een huis.

Vraagprijzen in Zaanstreek en Krommenie

Ben jij als koopstarter op de woningmarkt op zoek naar een huis in Noord-Holland, maar zie jij jezelf niet gelijk in Amsterdam wonen? Dan zijn er gelukkig nog tal van andere steden en dorpen beschikbaar. Neem de naastgelegen Zaanstreek of het pittoreske Krommenie. Hoewel uit cijfers blijkt dat steeds meer stedelingen de stad willen verruilen voor meer ruimte in een dorp, liggen de prijzen in deze plekken flink onder het gemiddelde van Nederland. Zo vroegen makelaars Zaanstreek in december 2020 gemiddeld €357.045 voor een woning. Een collega makelaar Krommenie vroeg gemiddeld €290.995 aan kopers van woningen in diezelfde maand. Het landelijk gemiddelde lag in die periode op dik €460.000. 

Voordeel overdrachtsbelasting per 2021

Is jouw portemonnee dus iets minder rijk gevuld, dan kan het lonen om in één van deze plekken een huis te zoeken. Daarbij hebben starters sinds begin 2021 nog een extra gelukje: de overdrachtsbelasting komt sinds 1 januari voor starters te vervallen. Dit is de belasting die wordt geheven bij de verkrijging van een onroerende zaak en de daarop gevestigde rechten. Voor particulieren is deze belasting op 2% van de koopprijs vastgesteld, behalve nu (eenmalig!) voor starters. Dit zijn kopers van tussen de 18 en 35 jaar. Het maakt hierbij niet uit of je als ‘starter’ voor het eerst huis koopt of niet: de leeftijdsgrens is leidend. Hoewel 2% niet veel lijkt, zou het in de Zaanstreek al snel uitkomen op €7.000 en in Krommenie op een kleine €6.000. Dat is vaak toch net die ene mooie visgraatvloer, stukadoor of badkamer-renovatie die je dan bespaart. 

Ultieme belastingvoordeel tot 1 april 2021

Hoewel de gemiddeld vraagprijzen in zowel de Zaanstreek als in Krommenie in december lager lagen, is het toch slim om snel te handelen als je zoveel mogelijk voordeel wilt hebben. Per 1 april 2021 worden de regels rondom de overdrachtsbelasting namelijk weer aangescherpt. Om van dit voordeel te kunnen genieten, mogen huizen dan niet langer meer dan €400.000 kosten. Kost het huis wel meer dan dit maximale bedrag? Dan dien je net als ‘de rest’ die 2% belasting te betalen. 

Hopelijk zijn al jouw vragen rondom de gewijzigde regeling rondom de overdrachtsbelasting hiermee beantwoord. Succes op de huizenmarkt!

Gerelateerde artikelen

Back to top button