Huis

Waar moet je opletten bij het plaatsen van led inbouwspots in de badkamer

Story Highlights
  • IP waarde erg belangrijk in de badkamer
  • Water en elektriciteit is geen gelukkige combinatie
  • Check de afmetingen voor je gaat boren

Je ziet steeds meer led inbouwspots in de badkamer. De led verlichting heeft – in welke uitvoering dan ook- heel veel voordelen als bijvoorbeeld een veel langere levensduur. Bovendien zorgen led inbouwspots in de badkamer voor een moderne en rustige uitstraling. Bij het plaatsen van led inbouwspots in de badkamer moet je wel terdege rekening houden met een aantal zaken.

Houd water en elektriciteit altijd van elkaar gescheiden

De combinatie water en elektriciteit is nooit een gunstige. Daarom dienen deze twee goed van elkaar gescheiden te blijven. Bij het plaatsen van de juiste led inbouwspots in de badkamer is met name ook de IP-normering erg belangrijk. IP is de beschermingswaarde en erg belangrijk. In d badkamer weet je zeker dat het vochtig is. Om die reden moeten lampen en armaturen optimaal beschermd worden om bestendig te zijn tegen vochtigheid. Hoe hoger de IP-normering is, des te bestendiger het is tegen vocht van buitenaf.

IP44 is spatwaterdicht, IP65 is volledig waterdicht

In de badkamer gebruik je IP44 of IP 66. IP44 geldt als spatwaterdicht, IP65 wordt gezien als volledig waterdicht. IP44 is doorgaans voldoende, de IP65 gebruikt men vooral voor verlichting direct boven de douche en op andere plekken waar de verlichting in contact komt met water. Ook wat betreft de led inbouwspots badkamer dien je rekening te houden dat je moet werken met armaturen die waterdicht zijn. Vaak wordt een IP44 normering voor inbouwspots aanbevolen. Ook de afmetingen zijn natuurlijk altijd va belang. Als je wilt gaan werken met inbouwspots, ga dan na of ze in de huidige armaturen passen.

Denk aan een dimmer en aan de kleur van de verlichting in de badkamer

Wat betreft het plaatsen van led inbouwspots in het algemeen is het verstandig een goede led dimmer aan te schaffen om zo de helderheid van het licht helemaal zelf te kunnen bepalen. Let ook op de breedte van de lichtbundel en ga nooit klakkeloos maar aan het boren. Check altijd eerst de juiste afmetingen van de spots. Het zou namelijk zonde zijn om te grote gaten te boren namelijk. Houd ook rekening met de lichtkleur. In de badkamer is vaak zowel sfeerverlichting (zeker als je er een heuse wellness ruimte van wilt maken) als functionelere en fellere verlichting noodzakelijk. Met led heb je de keuze uit talloze kleuren. De kleuren die je gebruikt hangen dus vooral af van het doel van de aangebrachte verlichting.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button