Overig

Waarom de Nederlandse Smartshop uniek is

Nederland is voor de rest van de wereld jarenlang een unieke plek geweest omdat je er cannabis mocht gebruiken. Wat minstens zo uniek is? De Nederlandse smartshop. Er zijn weinig plekken op de wereld waar je smartshop producten in winkels kunt kopen. Eens kijken wat zo’n smartshop eigenlijk is en welke producten je er kunt vinden.

Wat is een Smartshop

De coffeeshop kennen mensen vaak wel, maar de smartshop? Daar gaan nog veel wenkbrauwen van fronsen. Nee, het is niet alleen een winkel waar je in Nederland legale softdrugs kunt kopen. Het is meer dan dat. Eigenlijk is de smartshop de plek waar je producten kunt kopen die een bepaalde werking hebben op je lichaam. Dat kan een stimulerende werking zijn, maar ook een rustgevende, lustopwekkende, energieke of hallucinogene werking. Je kunt er zelfs producten kopen waarvan je je beter kunt concentreren. Juist, een hele waslijst. 

Producten in de Nederlandse Smartshop

De Nederlandse smartshop stond vroeger vooral bekend om haar paddo’s en magic truffels. Paddo’s zijn aan het begin van deze eeuw verboden omdat er vervelende dingen zijn gebeurd met voornamelijk toeristen. Het vreemde is dat de werkzame stoffen uit zowel magic truffels als paddo’s hetzelfde zijn. Truffels mogen nog vrij worden verkocht. 

Kruiden en zaden vertegenwoordigen een groot deel van het winkelaanbod in smartshops. Wat dacht je van kanna, kratom, passiebloem of hawaiian baby woodrose zaden? De één heeft een stimulerende werking, van de ander wordt je lekker ontspannen en als je de zaadjes eet kun je hallucinogene effecten verwachten.

Wat ze tegenwoordig allemaal in capsules stoppen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Formules die een vergelijkbare werking hebben als de kruiden en zaden hierboven, of zogenaamde nootropics. Dat zijn supplementen die je cognitieve functies kunnen verbeteren zodat je de werking van je brein kan verbuigen of verbeteren. Ze worden soms gevuld met medicinale paddenstoelen. Daar ga je niet van trippen of iets dergelijks. Ze hebben allemaal een andere werking op je lichaam en zijn vaak reuze gezond.

Ook als je zin hebt in een goede vrijpartij kan je de smartshop binnen lopen. Er liggen heel veel producten op de plank met een afrodiserende werking. Van natuurlijke erectiepillen tot lustopwekkende kruiden zoals muira puama.

Waarom is dit zo uniek?

In Nederland kennen we de Opiumwet. Die zit iets anders in elkaar dan soortgelijke wetten in andere landen. Relatief gezien mogen er in Nederland meer producten van allerlei klassen worden verkocht dan in andere landen. Om te beginnen natuurlijk de paddo’s en magic truffels. Nu de wetenschap erachter komt dat ze ook een medicinale werking hebben, vinden er in verschillende delen van de wereld wetswijzigingen plaats. Maar 20 jaar geleden was dat totaal niet aan de orde. Nederland is in dat opzicht echt uniek.

Zo zijn er nog veel meer producten die wel in de Nederlandse smartshop verkocht mogen worden, maar waar je in andere delen van de wereld een ontzettend groot probleem mee krijgt. We noemde al kratom, kanna en hawaiian baby woodrose zaden. Of die medicinale paddenstoelen? Kruiden als passiebloem of het afrodisiacum muira puama? Al deze producten mogen in heel veel landen niet verkocht worden. 

Nederland is toch best een vrij land als je kijkt naar de wetgeving rondom deze producten. We beseffen het ons soms niet, maar het is uniek dat wij vrij zijn om dit te kopen en te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button