Waarom kiezen voor een subwoofer?
Wil je je home cinema set verder uitbreiden zodoende een volwaardig bioscoopgevoel in de huiskamer te creëren? Dan is de keuze voor een subwoofer sneller gemaakt dan je in eerste instantie misschien zou denken. Maar kies je dan voor een actieve of passieve subwoofer? En hoe zit het met het frequentiebereik en eventuele subwoofer vermogen? Hoewel je op de https://muziekguru.nl webpagina best veel informatie terug kunt vinden, nemen wij de belangrijkste pijlers graag even samen met je door.
Wat is een subwoofer en welke voordelen biedt het?
Je hebt de term vast en zeker wel al eens horen waaien maar wat is een subwoofer nu precies? In de basis kunnen we een subwoofer beschouwen als een relatief eenvoudige luidspreker die – weliswaar in de meeste gevallen – van 1 driver of speaker voorzien is en voornamelijk bedoeld is om (extreem) lage frequenties probleemloos tot uiting te brengen. Het betreft hier dus een apparaat waarmee de bastonen op een eenvoudige manier kunnen worden geproduceerd en die bijdragen aan een volwaardige bioscoop- dan wel muziekervaring.
Hoewel een subwoofer duidelijk een meerwaarde kan betekenen bij een reeds bestaande home cinema set of soundbar, is het niet de bedoeling om eender welk exemplaar in het winkelmandje te plaatsen. Zo bestaan er diverse soorten apparaten gaande van actieve tot passieve subwoofers, sommigen met een groter vermogen dan wel ruimer frequentiebereik dan anderen.
Een actieve of passieve subwoofer?
De – misschien wel belangrijkste – vraag die jij jezelf zult moeten stellen is de keuze tussen een actieve dan wel passieve subwoofer. Zo wordt een actieve subwoofer gekenmerkt door een persoonlijke ingebouwde versterker waardoor je het apparaat niet langer met een externe luidspreker kabel dan wel versterker hoeft te verbinden. Dit betekent meteen ook een groter verschil – lees “bereik” – tussen enerzijds de lage en anderzijds hoge (bas)tonen. Let wel; in tegenstelling tot een passieve subwoofer dien je de actieve modellen apart op het lichtnet aan te sluiten waardoor je altijd rekening moet houden met een extra stopcontact.
Hoewel onderzoek en diverse enquêtes al meermaals hebben aangetoond dat de meeste gebruikers lijken te opteren voor een actieve subwoofer, bestaat eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor een passieve subwoofer. Doordat passieve subwoofers over het algemeen functioneren met behulp van de interne versterker van bijvoorbeeld je radiotoestel, is het onderscheid tussen hoge en lage tonen minder vanzelfsprekend.
Vermogen en frequentiebereik
Eenmaal het type bepaald, dien je eveneens keuzes te maken op het gebied van vermogen en frequentiebereik. Daarbij wordt het vermogen beschouwd als de kracht van het apparaat, dat overigens steevast wordt weergegeven in watt. Hoe hoger het wattage, hoe hoger het vermogen en bijgevolg hoe krachtiger de subwoofer zal zijn. Afhankelijk van je verwachtingen kun je onder meer toestellen met een vermogen van 500, 1000 tot zelfs 2000 watt spotten.
In combinatie met het vermogen, is daarnaast ook het frequentiebereik een belangrijke – zoniet bepalende – factor in de zoektocht naar een geschikte subwoofer. Eveneens geldt; hoe groter het frequentiebereik, hoe meer verschillende lage én hoge tonen er door het apparaat kunnen worden weergegeven. Wil je dus een optimaal bioscoopgevoel ervaren, dan is een subwoofer met een ruim frequentiebereik een absolute must. In tegenstelling tot het vermogen, wordt het frequentiebereik steevast aangeduid door “Herz” of “Hz”.
Conclusie
Laten we nog even kort afsluiten met enkele – misschien wel belangrijke – aandachtspunten die al dan niet een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is het eveneens aangewezen om rekening te houden met de verschillende aansluitingsmogelijkheden alsook de uitvoering en de plaatsing van de subwoofer. Houd er wel rekening mee dat dit alles een effect zou kunnen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Voor een kwalitatieve en uiterst functionele subwoofer die net iets meer dan alleen basisfuncties omvat, zul je dus toch al gauw rekening moeten houden met een gemiddeld prijskaartje van zo’n 370 euro.