Huis

Wanneer heb je een NEN2580 meetrapport nodig?

Waarom heb je tegenwoordig een NEN2580 meetrapport nodig? Begrijpelijk dat je met deze vraag zit. Dit is namelijk een meetrapport dat gebruikt wordt om de waarde van gebouwen, kantoren en particuliere woningen vast te stellen. Soms wordt dit certificaat nog wel eens als vervelend beschouwd. Desondanks kan dit certificaat niet ontbreken, want als je dit niet hebt kunnen er voor de gemeente en nieuwe bewoners vervelende situaties ontstaan. Lees in dit artikel meer over de NEN 2580 meting en de inhoud van het meetrapport. 

Hoe ziet dit meetrapport eruit?

Een NEN2580 meetrapport wordt opgesteld om de waarde van een pand vast te stellen. Deze waarde wordt bepaald op basis van de bruto- en netto oppervlakte en de inhoud van het gebouw. Hierbij is de oppervlakte van de vloer van het pand erg belangrijk voor de uiteindelijk waarde, dit speelt een grote rol. Soms zijn er meningsverschillen over deze berekening, en daarom is het hebben van een NEN 2580 rapport ook zo belangrijk. Dit certificaat geeft duidelijk inzicht over de oppervlakte van een pand. Zo kan een eerlijke huurprijs worden berekend, bijvoorbeeld in het geval van verhuren. 

Dit rapport maakt het inzichtelijk

Om conflicten te voorkomen is het hebben van een NEN 2850 meetrapport dus erg belangrijk. Wanneer nieuwe bewoners of bijvoorbeeld de gemeente het oneens zijn met prijzen, kan het certificaat worden ingezien. Hierdoor is de informatie over de gekochte oppervlakte direct duidelijk. Dit certificaat is opgericht door de Nederlandse Norm. De regels voor het NEN 2850 zijn opgesteld door de NEN en ISO. Deze normen gelden voor heel Nederland, en is dus ook gelijk in elke provincie. 

Is een meetrapport in elk geval verplicht?

Sinds januari 2021 is het voor woningen die verkocht worden of worden verhuurd verplicht om een NEN rapport te laten opstellen. Hierdoor zijn misverstanden over de huurprijs of de vraagprijs verleden tijd. Dit is vergelijkbaar met het verplichten van het milieulabel, wat een tijd geleden werd ingevoerd. Dit is nu dus ook het geval voor het NEN rapport. Dit levert zeker vele voordelen op. Een specialist die een milieulabel bepaalt, kan vaak ook een NEN meting uitvoeren. 

De uitvoering van een inspectie voor het rapport

Wanneer je een NEN meting laat doen, komt er een gecertificeerde inspecteur langs. Hij of zij kan ervoor kiezen om de meting op locatie of via een plattegrond te doen. Hierbij is het gebruikelijk om het wel op locatie te doen, zodat tegenstrijdigheden kunnen worden voorkomen. Als dit op locatie wordt gedaan, wordt er gesproken over een meetrapport 2580 type A. Bij oude woningen, waar tekeningen van zijn, wordt het een meetrapport 2580 type B genoemd. Wel moet deze tekening worden goedgekeurd door een inspecteur.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button