Huis

Wat betekent ergonomisch werken?

Story Highlights
  • Voorkomen is beter dan genezen
  • Veilig en gezond werken
  • Zo ervaren mensen meer plezier in hun werk

De term ergonomisch werken hoor je relatief vaak, vooral nu veel mensen thuis moeten werken. Maar wat is dan precies ergonomisch werken en waarom is ergonomisch werken zo belangrijk? In feite betekent ergonomisch werken dat je een juiste werkhouding aanneemt tijdens je werkzaamheden en dat je voldoende mentale en fysieke herstelmomenten voor jezelf inplant gedurende de werkdag. Ga je uit van een werkdag van acht uur, dan moet je – wil je ergonomisch werken – elk uur even gaan lopen of even gaan staan. Ook de zithouding moet goed zijn om het lichaam niet te belasten. Voor het creëren van een ergonomische werkplek zijn voldoende hulpmiddelen beschikbaar.

Zo is de veiligheid en de gezondheid van je medewerkers gewaarborgd

Met ergonomie zorg je ervoor dat de veiligheid en de gezondheid van je werknemer gewaarborgd wordt. De medewerkers maken bewezen minder fouten en ook het ziekteverzuim zal dalen. Bovendien ervaren medewerkers meer plezier in hun werk en dat bevordert weer de productiviteit. Er zijn verschillende ergonomische producten beschikbaar in de vorm van een elektrisch zit sta bureau, een monitorarm en een speciale muis. Ook bureaustoelen spelen een belangrijke rol in de ergonomische werkplek.

Het is nog beter de klachten te voorkomen

Een te donkere werkplek, een te oude bureaustoel; het kunnen zomaar redenen zijn dat een medewerker zich niet prettig voelt. Als werkgever is het belangrijk te luisteren naar het personeel als er sprake is van lichamelijke of mentale klachten. Ga met je medewerkers om tafel en kijk samen hoe je de klachten kunt verminderen. Uiteraard is het nog veel beter om de klachten voor te zijn. Heel simpel, laat medewerkers nooit te lang op dezelfde bureaustoel zitten en zorg ervoor dat voldoende beweging mogelijk is. In dat kader is bijvoorbeeld een zit sta bureau een ideaal product.

Ook nu veel mensen noodgedwongen veel thuis moeten werken, is het belangrijk je werknemers te ondersteunen zodat zij ergonomisch kunnen werken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat zij thuis een ergonomische bureaustoel hebben om gedurende de dag op te werken.

Klachten door computergebruik en te lang zitten

Meer dan de helft van de Nederlanders lijdt aan klachten die direct te herleiden zijn aan het veelvuldig gebruiken van de computer of die door simpelweg te lang zitten ontstaan. Het is daarom goed je eigen werkplek eens onder de loep te nemen. Is er voldoende licht en kunnen je medewerkers zich wel concentreren zonder dat sprake is van teveel geluiden? Check de zithouding van de werknemers. Benutten ze wel alle mogelijkheden van de bureaustoel? Is er behoefte aan meer bewegen tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden? Door het stellen van dergelijke vragen zie je al snel wat goed is en op welke vlakken je voor verbetering moet zorgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button