TrendsTuin

Wat is beter, een tuinhaard of een vuurkorf?

Vuur is een onderdeel van het menselijk oerinstinct. Zelfs op het moment dat de eerste mensen op aarde leefden, werd vuur dagelijks gestookt om wilde dieren op afstand te houden en eten te bereiden. Gelukkig blijven de wilde dieren tegenwoordig zelf wel weg en hebben we om te koken een fornuis, oven of in de zomer een BBQ. Maar nog steeds vinden we het gezellig om een vuurtje te stoken als we ‘s avonds met een groep vrienden of met familie buiten zitten. Daarom zijn vuurkorven en buitenhaarden waarschijnlijk zo populair. Maar welke is nu eigenlijk beter? In dit artikel beantwoorden we die vraag.

Wat is het verschil tussen een haard en een vuurkorf?

Wat verstaan we onder een tuinhaard? En wat is een vuurkorf? Een tuinhaard is een kachel, maar dan voor buiten. Soms heeft een tuinhaard een glazen deurtje, maar dat is lang niet altijd zo. Je kunt verschillende modellen tuinhaarden kopen, bijvoorbeeld houthaarden, gashaarden en pellethaarden. Een vuurkorf is minder veelzijdig: dit is een ijzeren mand waarin je hout stookt. Vuurkorven zijn kleiner dan buitenhaarden en worden meestal van gietijzer, gelakt staal of metaal gemaakt.

Hoe stook je een vuur?

Het aansteken van een gashaard of pellethaard gaat bijna vanzelf. In het geval van een pellethaard hoef je alleen maar af en toe de pellets (samengeperste houtkorrels die doen denken aan paardenbiks) bij te vullen. Een houtkachel en vuurkorf vergen wat meer werk. Beide kun je het beste op de Zwitserse manier stoken. Dat doe je als volgt:

  • Zet in het geval van een haard de luchttoevoer helemaal open;
  • Plaats de houtblokken kruislings op elkaar, van dik onder naar dun boven;
  • Leg bovenop het hout kruislings aanmaakblokjes neer. Twee is meestal genoeg;
  • Steek de aanmaakblokjes aan;
  • Laat in het geval van de kachel de deur ongeveer vijf minuten op een kiertje staan, tot het aanmaakhout (de dunne stukjes) goed vlam vat.

Is een tuinhaard beter dan een vuurkorf?

Of een tuinhaard of een vuurkorf beter in je tuin past, kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar bij Inspirationblog zijn we fan van de tuinhaarden van Kachels- en Haardenwinkel. Een vuurkorf is niet overal toegestaan. Heb jij een appartement of woon je in een omgeving met veel bosjes en bomen, dan is het verstandig om geen vuurkorf te plaatsen. In veel gevallen is het zelfs verboden dit wel te doen. In dat geval kun je voor een goedkope tuinhaard bij een haardenoutlet terecht. De uitverkoop van haarden tegen een scherpe prijs in de webshop van Kachels- en Haardenwinkel is een echte aanrader. Houd de outlet van je favoriete haardenspecialist constant in de gaten, dan vind je binnenkort een prachtige tuinhaard voor een voordelige prijs.

Gerelateerde artikelen

Back to top button