Wat is factoring en is het wat voor jou?
- Alles over factoring
- Wat is factoring?
- Is het wat voor jou?
Door de jaren heen zijn er meer en meer manieren bijgekomen om de kasstromen binnen jouw onderneming bij te houden, te reguleren en te verzekeren. Waar we vroeger deals sloten middels een overdracht van contant geld, gaat het tegenwoordig vrijwel allemaal via een banktransactie. Tegenwoordig worden er bijna geen facturen meer contant betaald en zijn er dan ook tal van manieren bijgekomen om de online facturatie te vergemakkelijken. Een van de manieren die de laatste tijd enorm aan populariteit wint is factoring. In deze blog leggen we je uit wat factoring is en of het iets voor jouw onderneming kan zijn!
Wat is factoring?
Factoring is een vorm van debiteurenbeheer die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Factoring wordt uitgevoerd door een factoring partij en werkt in principe heel gemakkelijk. Je stuurt de factoring partij jouw factuur op en deze wordt vaak binnen 24 uur aan jou uitbetaald. De factoring partij is vervolgens verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van de debiteur en ontvangt de betaling op het moment dat de debiteur de factuur betaald. De factoring partij vraagt hier vaak een bedrag per transactie voor of een vast bedrag per maand.
Is factoring wat voor jou?
Of factoring iets voor jou is zul je voor jezelf moeten afwegen! Er zitten diverse voordelen aan factoring, de voornaamste hiervan is dat je jezelf niet meer bezig hoeft te houden met het wel of niet op tijd betalen van debiteuren. Daarnaast krijg je meer controle over je eigen liquide middelen doordat facturen sneller betaald worden dan normaal. Als deze beide punten jou een hoop kopzorgen kunnen besparen, dan is het zeker het overwegen waard! Het grootste nadeel van factoring is het feit dat je hier een stukje winstmarge voor moet inleveren. Als je in een branche opereert waar de winstmarges al enorm laag liggen en een hogere prijs een directe afname is je afzet zou betekenen, dan is factoring misschien niet iets voor jou! Als je al je opties met elkaar wilt vergelijken kun je een kijkje nemen op FactoringVergelijken.nl. De voor-en nadelen van de verschillende factoring partijen staan hier voor je uitgelegd!