Huis

Wat kies je voor jouw nieuwe muur: behang of een leuk kleurtje?

Heb jij net een huis gekocht of ben jij jouw huis aan het verbouwen? Dan moet je natuurlijk een keuze maken wat je met de nieuwe muren wil doen: behangen of schilderen. Dit kan een lastige keuze zijn, want zowel schilderen als behangen heeft voor- en nadelen. Wat je het beste kunt doen, is afhankelijk van jouw situatie. In dit artikel geven we je een aantal tips als je moet kiezen tussen het behangen of schilderen van jouw muren!

Waarom je voor behangen zou kiezen

Behang is een simpele manier om je muur te decoreren. Het kost minder tijd dan schilderen en is in allerlei kleuren en motieven verkrijgbaar. Je kunt hierdoor in een korte tijd een groot effect creëren, wat met schilderen veel lastiger is of meer tijd kost. Als je voor behang van hoge kwaliteit gaat, gaat dit wel zo’n 5 tot 10 jaar mee. Er bestaan verschillende soorten behang waar je uit kunt kiezen:

  • Traditioneel behang: Let hierbij op dat jij de juiste behangbanen gebruikt voor de afmeting van de muren. Zorg dat je altijd 10 centimeter speling houdt, zodat je nooit behang te kort komt. 
  • Glasvlies behang: Dit is een dunnere variant van het vliesbehang. Het is sneller op te hangen dan traditioneel behang, omdat je het niet hoeft te lijmen. Deze soort behang lijkt op normaal stucwerk, daarom is het vandaag de dag immens populair voor nieuwbouwwoningen. 
  • Vliesbehang: Dit is dus een andere variant van vliesbehang. Deze soort is ook snel op te hangen, zonder het gebruik van lijm. Dit maakt het een erg milieuvriendelijke soort behang.
  • Papierbehang: Dit is een soort behang die van papier gemaakt is, zoals de naam al zegt. Het behangen met papierbehang vereist wat meer precisie en kunde, aangezien je de lijm aanbrengt op het behang zelf. Een te korte inwerktijd kan voor bubbels zorgen en een te lange inwerktijd kan zorgen dat de lijm niet meer plakt. Wees er ook alert op dat je niet te veel lijm gebruikt. 
  • Glasweefsel behang: Dit is nog een relatief nieuwe soort behang. Het is gemaakt van sterk glasweefsel en is daardoor vochtbestendig. Je kunt dit behang dus ook voor de badkamer gebruiken als je dat wil. Je kunt kiezen uit verschillende structuren en diverse kleuren. 

Waarom je voor schilderen zou kiezen

Het grote voordeel van schilderen tegenover behang, is dat je het vaak makkelijker zelf kunt doen. Daarnaast is het sneller als je slechts 1 kleur wil. Er is veel minder voorbereiding nodig en het enige dat je nodig hebt is een verfkwast, een roller en genoeg blikken verf. Verf is in de meeste gevallen ook een stuk goedkoper dan behang. Behang gaat wel langer mee dan verf, aangezien je een muur na drie tot vijf jaar opnieuw moet schilderen. 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button