Health

Wat kun je eten bij een koolhydraatarm dieet?

Als je op een dieet gaat, hoor je steeds vaker van een koolhydraatarm dieet. Tijdens dit dieet eet je enkel voedingsmiddelen die weinig koolhydraten bevatten. Koolhydraatarm eten zorgt ervoor dat je op een goede manier af kunt vallen. In dit blogbericht willen we je graag meer vertellen over het koolhydraatarme dieet. 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een vorm van suikers. Er zitten namelijk suikermoleculen (sachariden) in koolhydraten. Deze zijn onder te verdelen in twee groepen: enkelvoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten worden meestal aangeduid als suikers. Ze bestaan enkel uit een of twee moleculen. De koolhydraten komen voornamelijk voor in fruit en melk. Veel voedingsmiddelen bevatten toegevoegde suikers. Deze worden voornamelijk gehaald uit suikerbieten of suikerriet.

Meervoudige koolhydraten

Meervoudige koolhydraten bestaan uit ketens van enkelvoudige koolhydraten. Deze meervoudige koolhydraten komen voor in onder andere groenten, aardappelen en peulvruchten. Deze zijn vervolgens weer onder te verdelen in twee groepen: Verteerbare en onverteerbare koolhydraten. De verteerbare koolhydraten bestaan uit suikers en zetmeel. Deze moeten worden afgebroken of omgezet voordat ze als brandstof worden gebruikt door je lichaam. De onverteerbare koolhydraten zijn vezels. Deze komen enkel voor in planten.

Wat is een koolhydraatarm dieet nou eigenlijk?

In een koolhydraatarm dieet verlaag je de inname van koolhydraten. Met een koolhydraatarm dieet verminder je de inname van koolhydraten. Hierdoor kom je onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te zitten. Het dieet is bedoeld om je energie niet meer uit koolhydraten te halen, maar uit de eiwitten die je binnenkrijgt. Wanneer je start met een koolhydraatarm dieet eet je ongeveer tussen de 50 en de 130 gram koolhydraten per dag.

Uiteraard zorg je er ook voor dat je minder calorieën eet dan dat je eigenlijk binnen zou moeten krijgen. Hierdoor zal je afvallen. Door de hoge inname van eiwitten zorg je voor een verzadigd gevoel en zal ook je spiermassa zo goed mogelijk behouden worden.

Wat kun je eten bij een koolhydraatarm dieet?

Waarom koolhydraatarm eten?

Veel mensen kiezen voor een koolhydraatarm dieet als ze af willen vallen. Dit komt doordat het een zeer effectieve manier is. Je krijgt namelijk wel gemakkelijk goede stoffen binnen zoals eiwitten om je spiermassa te behouden. Daarnaast ga je ongezond eten makkelijker uit de weg. Doordat je nog wel wat koolhydraten mag eten, wordt er veelal gekozen voor langzame koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die langzaam opgenomen worden door je lichaam, waardoor ze een langere periode energie blijven geven. Hierdoor blijf je gedurende de dag meer energie houden, en krijg je dus ook minder snel honger.

Wat mag je eten tijdens een koolhydraatarm dieet?

Als je een koolhydraatarm dieet toepast op je levensstijl, zijn er verschillende voedingsmiddelen die je niet gaat eten. In vrijwel alle voedingsmiddelen zijn koolhydraten te vinden. In sommige voedingsmiddelen zitten wel meer koolhydraten dan in andere. Zorg er altijd voor dat je goed kijkt naar langzame koolhydraten. Hier heb je namelijk veel meer aan tijdens de inname. Let er ook op dat je geen suikers eet. Dit zijn namelijk langzame koolhydraten waar je lichaam niet veel aan heeft. Al met al kun je veel eten, zolang je onder de 130 gram koolhydraten per dag blijft!

Gerelateerde artikelen

Back to top button