Travel

Wat te doen in Den Bosch? 6 tips

Story Highlights
  • Bossche Bol
  • Jheronimus Bosch Art Center
  • Sint-Janskathedraal
  • Eten
  • Rondvaart
  • Shoppen

Den Bosch, officieel ’s-Hertogenbosch, is een van de leukste en gemoedelijkste steden van Nederland. Daarmee is de stad ook uitstekend geschikt voor een dagje of zelfs weekendje uit. Maar wat kan er allemaal op je to do lijstje staan wanneer je een bezoek brengt aan Den Bosch? We geven een aantal tips.

Bossche Bol

Je kunt natuurlijk niet Den Bosch bezoeken en dan geen Bossche Bol eten. Tenzij je natuurlijk vegan bent of een lactoseallergie hebt, want dan houdt het wel op. Je kunt in horecagelegenheden Bossche Bollen eten, maar in coronatijd valt die mogelijkheid af. Dan verwijzen we je naar de bron: bakkerij Jan de Groot. Diens Bossche Bol wordt als de lekkerste beschouwd. Ook als je hem uit hand moet eten wegens gebrek aan tafeltje en bestek is hij lekker, maar vraag wel om servetjes om je besmeurde gezicht mee schoon te vegen.

Jheronimus Bosch Art Center

Een museum dat je zeker niet moet overslaan in Den Bosch, is het Jheronimus Bosch Art Center. Hier kom je alles te weten over de gelijknamige beroemde Bossche schilder en kun je zijn bijzondere werken bewonderen. Het zijn wel replica’s, maar daar is het niet minder indrukwekkend voor. Je moet wel (ruim) van tevoren reserveren, zodat je ook zeker weet dat je terecht kan in het museum.

Sint-Janskathedraal

Een bezoek aan Den Bosch is niet compleet zonder een bezoekje aan de Sint-Janskathedraal, een van de mooiste kathedralen die Nederland rijk is. Het is een laatgotisch, rijk versierde kerk die gebouwd is tussen 1380 en 1520. Deze indrukwekkende kathedraal imponeert door zijn forse omvang en grote rijkdom aan beeldhouwwerk. De dubbele luchtbogen zijn uniek voor Nederland en uniek in de wereld zijn de 96 luchtboogfiguren die de kathedraal rijk is. Het is mogelijk om de 43 meter hoge toren te beklimmen voor een mooi uitzicht over het centrum van de stad. Onderweg verken je ook het carillon en het uurwerk.

Eten

Natuurlijk staat Den Bosch bol van de leuke cafeetjes en restaurants. In coronatijd zijn ze helaas noodgedwongen gesloten. Afhalen of bestellen is vaak wel mogelijk, bijvoorbeeld bij het uitstekende sushi restaurant Sakana in Den Bosch, waar het als het geopend is uitstekend eten is met het all-you-can-eat concept. En afhalen of bestellen is lekker voor op de hotelkamer, in de trein of voor thuis!

Afbeelding met water, weg, spoorwegtunnel, scène

Automatisch gegenereerde beschrijving

Rondvaart

Vanaf het water is het ultiem genieten van het historische karakter van de stad. Maak een rondvaart langs de oude vestingwallen en verschillende bastions, zoals de Citadel en de oude Dwangburcht. Een vaartocht ‘onder’ het oude stadscentrum door over de Binnendieze is ook mogelijk en zeker ook de moeite waard om te doen. 

Shoppen

Uiteraard kun je ook uitstekend shoppen in het centrum van deze bruisende, Brabantse stad. In Verwersstraat kun je terecht voor de wat exclusievere items. In de Vughterstraat vind je conceptstores en modeketens. In de Snellestraat vind je allerlei hippe boetiekjes en ook in het Bossche Kwartier vind je hippe winkeltjes. 

Natuurlijk zijn er nog meer musea en bezienswaardigheden in de Brabantse hoofdstad. Des te meer reden om een bezoekje te brengen aan deze stad!

Gerelateerde artikelen

Back to top button