Huis

Wat zijn de 4 voordelen van een gevelreiniging?

Gevelreiniging. Het is een woord die je niet vaak voorbij hoort komen. Dat komt omdat het een onderhoudstaak is die niet vaak hoog op het prioriteitenlijstje staat. Zonde eigenlijk. Als je om je heen kijkt en erop gaat letten, valt het op dat een hoop woningen vieze buitenmuren hebben. Een woning met vieze buitenmuren is nu niet direct een aanwinst voor het straatbeeld. Daarom is het goed om eens per jaar de gevels te reinigen. Gevelreiniging kent vele voordelen. Je leest ze in deze blog. 

Voorkom schade

We weten dat een vieze gevel er niet netjes uitziet. Dat is eigenlijk nog de minste zorg. Vervuiling kan namelijk op den duur zorgen voor scheurtjes in de gevel. Denk bijvoorbeeld aan klimop die je weleens tegen de woning op ziet groeien. Als je de klimopresten te lang laat zitten, worden de stenen poreus en kan er schade ontstaan. Bij slechte weersomstandigheden slaat er op die manier vocht door de gevel. Je zult merken dat je woning vochtig gaat aanvoelen. Het huis wordt dan ook niet meer optimaal verwarmd. Als je de gevels regelmatig reinigt, blijven de buitenmuren beter bestand tegen weersomstandigheden.

Behoud een gezond binnenklimaat

We hadden het net al over schade aan de buitenmuren. Schade is niet alleen kostbaar, het is óók slecht voor je gezondheid. Hoe dat precies zit? Een bevuilde gevel zit vol met bacteriën. Als er scheurtjes ontstaan, komen deze bacteriën met bijbehorende afvalstoffen eenvoudig naar binnen. De lucht in de woning raakt daardoor bevuild. Het doorslaande vocht is daarbij ook niet per se gezond voor je. Het voordeel van de gevel reinigen is dat je een gezond binnenklimaat behoudt. 

Hogere waarde van je woning

Dat een schone gevel schade voorkomt en bijdraagt aan een gezond binnenklimaat is duidelijk. Toch zijn er nog andere voordelen. Denk aan de waarde van je woning. Ga je je huis ooit verkopen, dan is het voor potentiële kopers belangrijk om te weten of je je woning goed hebt bijgehouden. Een schone gevel laat de indruk achter dat je onderhoud wil voorkomen. Ook ziet je woning er al snel authentieker uit, zeker als deze in een wijk staat waar de gevels minder goed tot zijn recht komen.

Verleng de levensduur

Heb je de gevels eindelijk gereinigd? Dan biedt het ook voordelen om de buitenmuren daarna direct te impregneren! Een impregneerlaag zorgt ervoor dat de levensduur van de gevel langer wordt. Viezigheid hecht zich minder goed aan de buitenmuur door deze laag, waardoor aantasting niet snel meer voorkomt.  

Nu je de voordelen van gevelreiniging weet; ga je deze onderhoudstaak hoog op het prioriteitenlijstje plaatsen?

Gerelateerde artikelen

Back to top button