DIYHuisTuin

Welk hout voor een werkbank gebruiken?

Wat goed dat je je die vraag stelt. En hoe leuk dat je blijkbaar technisch en creatief genoeg bent om zoiets zelf aan te pakken!

Dat moet natuurlijk aangemoedigd worden. Maar er komt meer bij kijken dan alleen de materiaalkeuze. Er zijn andere zaken waar rekening mee gehouden moet worden, zoals de positie, de afmetingen, het ontwerp en de constructie zelf, gevolgd door de afwerking.

Laat je hierdoor niet van de wijs brengen! Lees gerust onderstaande tips en trucs goed door om tot een schitterend en praktisch eindresultaat te komen. Zolang je de tijd neemt, voldoende technisch inzicht hebt en goed op de details let, heb jij straks een pracht van een werkbank. En aan deze schitterende werktafel heb jij alle ruimte en gelegenheid om alle klussen te klaren die je maar wilt!

welk hout voor een werkbank

Locatie

Denk niet al te lichtzinnig over het uitkiezen van de beste plek voor je nieuwe en zelfgemaakte werkbank. Die is vooral afhankelijk van de grootte van je werkplaats, de machines die je veelvuldig gebruikt en de gewenste afmetingen voor de klussen die jij wilt kunnen uitvoeren.

Heb je een behoorlijk oppervlak tot je beschikking? Dan heb je niks te fresen. Euhm, te vrezen, bedoelen we uiteraard. Maar mocht jouw garage of werkplaats qua formaat enigszins tegenvallen, dan zul je toch een compromis met jezelf moeten sluiten. Eventueel de boel iets anders inrichten, zodat je genoeg loopruimte hebt en de mogelijkheid om deuren en kasten te openen. Vergis je niet, het loont om dit proces heel praktisch te benaderen!

Afmetingen

Zodra je weet waar de werktafel komt te staan, weet je meer over de afmetingen. En/of andersom! Laat deze eventueel afhangen van de hoogte die voor jou het meest comfortabel is en een slimme indeling mogelijk maakt. In je werktafel komt wellicht immers een kastje met deuren en/of laden. Wie weet wil je van zijpanelen gebruik maken waar je het nodige gereedschap aan op kunt hangen!

Bouwtekening

Heb je de gewenste afmetingen eenmaal op papier? Dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar een geschikte bouwtekening – ofwel om deze zelf te maken! Let vooral goed op de verhoudingen, mocht je er niet eentje vinden die zich precies aan jouw afmetingen houdt. Wat zou dat mooi zijn, hè?

Materialen bestellen

Baseer je op je bouwtekening wanneer je de benodigde materialen gaat bestellen. Hier staan ze immers op aangegeven. Maar welke houtsoort kun je nu het beste gebruiken?

Dat hangt onder andere af van je persoonlijke voorkeuren. Want ook al moet een werkbank voornamelijk praktisch zijn, het oog wil ook wat! We kunnen je in ieder geval multiplex aanraden, dat wegens gekruiste lagen vaak sterker is dan massief hout en vertoont minder werking. Het is bovendien verkrijgbaar in verschillende diktes. Ook vuren is aan te bevelen vanwege het gemak waarmee je het bewerkt.

Wat je ook doet, we raden je af om je hout online te bestellen of vanuit een catalogus. Tenminste, zolang je de kleur belangrijk vindt. Die kan nog wel eens niet met de werkelijkheid overeenkomen wanneer je die op een al dan niet digitale afbeelding bekijkt.

Veel succes met het bouwen van je werkbank!

Gerelateerde artikelen

Back to top button