DIYHuis

Welke boor voor hardhout?

Een beetje klusser is zowel trots op als zuinig met zijn of haar gereedschap. In iemand met een beetje ervaring rust ook de wetenschap dat veel onderdelen helemaal niet universeel zijn.

Wat bedoelen we daarmee? Nou, dat je staal niet doormidden krijgt met een houtzaag en dat een wand van gips lang niet zo sterk is als een muur van gewapend beton. Om maar iets te noemen. En wanneer je met hardhout aan de slag gaat, is het belangrijk dat jouw gereedschappen dat aankunnen. Sowieso is de stelregel dat wanneer je niet over de juiste tools beschikt, je klus alleen maar tijdrovender wordt. Daar komt nog bij dat gereedschappen over het algemeen met een bepaald oogmerk ontworpen worden. Dat wil zeggen dat ze niet voor algemene zaken kunnen worden ingezet en, zoals we al illustreerden, niet inzetbaar zijn voor ieder denkbaar materiaal.

Met dit in gedachten komen we weer terug op hardhout. Geloof ons maar, daar kun je niet zomaar iedere boor voor gebruiken. In plaats daarv-

Waarom kan ik voor hardhout niet zomaar iedere boor gebruiken?

Oh, vertrouwen is weer ver te zoeken. Oké. Nou, in de eerste plaats kan het technisch gezien wel. Er zijn genoeg boren die voor gewoon hout zijn bedoeld en waarmee je ook wel door hardhout heen komt. Het probleem is alleen dat, wanneer je dat doet, je die boren daarna dan wel weg kunt gooien. Dat geldt al helemaal als je van plan bent dit trucje vaker dan eens te herhalen. Je boren zullen namelijk sneller gaan slijten en lopen zelfs de kans om tijdens de klus af te breken. We kunnen ons nou niet echt voorstellen dat jij daar bijster blij van gaat worden. Nee, dan zul je toch echt hele specifieke boren moeten gaan gebruiken.

Oké, jullie hebben me overtuigd. Wat heb ik allemaal precies nodig?

Goh, dat was gemakkelijk. Laten we eens een lijstje maken van de zaken waarmee boren in hardhout altijd in een succes uitmondt:

  • Hardhout boor: dit is meestal een scherpe boor die van binnen holler lijkt dan bij een standaard boor het geval is. De loze ruimte helpt met het afvoeren van het overtollige hout. Hiermee boor je bovendien een stuk langzamer, zodat er geen verbranding plaats en heb je een gladder eindresultaat.
  • Krachtige boormachine: een perfecte bevestiging in de machine is noodzakelijk, evenals degelijk onderhoud ervan. We raden aan om eerst een klein stukje te testen met een onbelangrijk of ongebruikt stukje plank/balk voordat je echt aan de slag gaat.
  • Stapsgewijs boren: dat wil zeggen dat je met een kleinere maat voorboort om verbranding te voorkomen en van een schitterend eindresultaat verzekerd te zijn.
  • De boor boort, jij niet: oftewel, oefen niet te veel kracht uit en gebruik niet de klopstand.
  • Afval verwerken: af en toe zul je het zaagsel moeten verwijderen om er zeker van te zijn dat er geen verbranding plaats kan vinden. Dat zou pas zonde zijn van al je werk.

Heb je alle tools in huis en een betrouwbaar plan uitgewerkt? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Veel succes!

Gerelateerde artikelen

Back to top button