Trends

Welke soorten mondkapjes zijn er?

Een mondkapje vermindert de verspreiding van het coronavirus doordat ze tot op zekere hoogte voorkomen dat aerosolen tussen personen worden uitgewisseld. Uit onderzoek blijkt dat je vaak meer de ander beschermt dan jezelf. Vooral niet-medische mondkapjes zorgen dat je minder aerosolen uitstoot, maar de stof blokkeert de aerosolen van buitenaf een stuk minder. Welke soorten mondkapjes zijn er eigenlijk en wat is het verschil?

Het niet-medische mondkapje

Veel (online) winkels bieden niet-medische mondkapjes aan. Deze mondkapjes bestaan vaak alleen uit stof en bedekken de neus en de mond. Niet-medische mondkapjes zijn in allerlei vrolijke prints leverbaar waardoor ze in korte tijd een waar mode-item zijn geworden. Gebruik je ze op de juiste manier, dan kúnnen ze wel degelijk helpen om het virus te bestrijden. Zo mag je ze slechts één keer dragen en moeten ze op een hoge temperatuur gewassen worden. Er zijn echter geen wettelijke eisen omtrent de kwaliteit van deze mondkapjes. De effectiviteit is dan ook beperkt.

Het chirurgische mondkapje

Je kunt het chirurgische mondkapje herkennen aan een blauwe buitenzijde en een witte binnenkant. Ze zijn verkrijgbaar in de types I, II en IIR. Chirurgische mondkapjes gebruik je maar één keer en daarna gooi je ze weg. Er wordt vanuit gegaan dat chirurgische mondkapjes effectiever zijn dan niet-medische mondkapjes. Doordat ze echter niet optimaal aansluiten op het gezicht, blijft de effectiviteit beperkt. Toch worden deze mondkapjes het meest gebruikt door zorgpersoneel en bij contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten.

Het FFP mondkapje

Het beste mondkapje is een mondkapje met een FFP-keurmerk. Dit keurmerk laat zien dat het mondkapje aan de Europese normen omtrent kwaliteit voldoet. Het FFP1 masker wordt ook wel een stofkapje genoemd. Deze houdt voornamelijk stof tegen en is niet bedoeld voor het blokkeren van virussen. Het FFP2 en het FFP3 masker zijn daarbij veel effectiever. Dit masker sluit ook veel beter aan op het gezicht. Toch zal het niet-medische mondkapje populair blijven. Deze mondkapjes zijn immers veel prettiger in het gebruik, wasbaar en een stuk modieuzer.

Tenslotte blijkt uit gegevens van Nieuws.nl dat de verkoop van zelftesten ook blijft stijgen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button