Overig

Worden elektrische steps in 2023 legaal in Nederland?

Je hebt ze waarschijnlijk al vaak voorbij zien komen: De elektrische step. Het is een zeer handig vervoersmiddel waar je alleen maar op hoeft te staan om rond te rijden. In 2023 is het eindelijk zover dat de elektrische step legaal wordt in Nederland. Er is momenteel een kader opgesteld in de 2e kamer om de elektrische step op een verantwoorde manier toe te laten op de openbare weg. Na jarenlang onduidelijkheid over de elektrische step, komt er verandering in. Nederland is een van de weinige landen waar de elektrische step (nog) niet op de openbare weg toegestaan is.

Hoe zit het nu met de elektrische step?

Op dit moment mag je officieel niet met een elektrische step de openbare weg betreden. In de praktijk lijkt het echter mee te vallen. In veel gemeentes in Nederland wordt het gebruik namelijk gedoogd. Het is echter wel een risico voor jezelf. Als je betrokken raakt bij een ongeluk ben je niet verzekerd. Daarnaast kan je ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Mocht je in een ongeluk komen, kan dit je dus duur komen te staan. Uiteraard kun je de kans met goed rijgedrag zo klein mogelijk houden!

Nieuwe wetgeving omtrent de elektrische step

In juli van afgelopen jaar heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een kader opgesteld om de elektrische step toe te laten op de openbare weg. In het kader wordt aangegeven dat ze als doel hebben de elektrische step als licht elektrisch voertuig (LEV) toe te laten op de openbare weg. In het LEV-kader zijn vier categorieën voertuigen. Iedere categorie heeft zijn eigen toelatingseisen en gebruiksdoelen. In dit kader valt de elektrische step in categorie 1b. In deze categorie staat ook de Segway. 

Hoe hard mag een elektrische step?

De verwachte snelheid van een elektrische step zal maximaal 250 watt mogen gebruiken. Met dit vermogen kan een snelheid behaalt worden van 25 km/u. Dit is daarmee ook de maximaal toegestane snelheid. Het gewicht op de elektrische step mag niet meer zijn dan 140 kg. Ook wordt er een minimale leeftijd verwacht van 16 jaar. Daarentegen is er geen rijbewijs benodigd om op de step te mogen rijden. Vervolgens wordt ook de helm (nog) niet verplicht gesteld. Uiteraard kunnen deze aspecten nog veranderen totdat de wet officieel aangenomen is. Het is nog even afwachten dus!

Gerelateerde artikelen

Back to top button