Health

Zeggen wat je denkt

Voor sommige mensen is het vrij lastig om gewoon te zeggen wat zij denken. De grens tussen te veel zeggen en te weinig zeggen lijkt vrij dun te zijn. Je wilt natuurlijk niet iets zeggen wat een persoon kan beledigen, maar niets zeggen kan in sommige gevallen net zo beledigend zijn. Het is natuurlijk belangrijk dat je kunt zeggen wat je denkt, maar dan ook andere personen in hun waarde kunt laten.

Assertiviteit

Dat zeggen wat je denkt, wordt ook wel assertiviteit genoemd. Iedereen herkent het wel. Zo’n moment waarop iemand iets zegt waar je het absoluut niet mee eens bent. Je twijfelt enorm of je het op dat moment moet zeggen en er tegenin moet gaan, maar uiteindelijk slik je je woorden in omdat dat op dat moment de makkelijkste optie lijkt. Het is op dat moment natuurlijk ook een hele makkelijke optie, maar later kom je er toch achter dat het wellicht niet de beste optie is geweest. Achteraf lijkt het toch beter te zijn om te zeggen wat je denkt. We geven je een aantal tips om dit alsnog te doen.

Tips om assertiever te worden

De eerste tip is een belangrijke. Houd rekening met de gevoelens van anderen, maar zeg wel wat je denkt. Het is vaak niet de boodschap die iemand beledigt. Het kan namelijk ook heel goed liggen aan de manier waarop de boodschap overgebracht wordt. Er zullen altijd mensen zijn die het niet met je eens zijn. Daar moet je je zeker niet door laten tegenhouden. Je moet je door deze mensen dus ook nooit laten tegenhouden. Het is wel belangrijk om de grens te bewaken van assertiviteit naar agressiviteit. Blijf bij assertief en wordt niet beledigend, maar breng gewoon op een duidelijke manier jouw mening in.

Het grootste gedeelte van jouw communicatie zit in de intonatie en lichaamshouding. Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden wanneer je jouw mening wil geven. Ook hier is de grens vrij dun. Ga op een manier staan die uitstraalt dat jij meent wat je zegt, maar niet een manier die agressief kan overkomen. Een rechte rug dus, maar zonder de stem te verheffen.

De laatste tip is om goed na te denken wat je zegt. Hiermee voorkom je namelijk alle problemen. Wanneer je goed nadenkt over wat je zegt, ben je veel zekerder. Denk er niet te lang over na want dan ga je wellicht problemen zien die er niet zijn, maar wees wel bewust van wat je gaat zeggen en sta daar ook achter. Lees hier de tips van assertiviteitscoach Björn Deusings: assertiviteits training.

Gerelateerde artikelen

Back to top button