Health

3 manieren om gezond te worden zonder sportschool

Nu er weer een nieuw jaar is aangebroken zul je ongetwijfeld merken dat de meeste mensen als goed voornemen “gezond leven” hebben gekozen. De sportscholen zijn weer overvol om na een maand of twee weer volledig leeg te lopen. Dit komt omdat de meeste mensen zich na een aantal keren realiseren dat naar de sportschool gaan veel discipline en doorzettingsvermogen nodig heeft. Dit schijnt voor de meeste mensen toch een te grote opoffering te zijn, waardoor ze weer terugvallen in hun oude ritme. 

Hoe kun je dan toch in beweging komen en gezonder worden, zonder een duur abonnement af te hoeven sluiten bij de lokale sportschool? Je leest het in dit artikel. 

Ga eens fietsen

Fietsen is voor de meeste mensen een geweldige oplossing en een goede manier om lekker in beweging te blijven. In de zomer trekken de meeste mensen er dan ook op uit met hun fiets om Nederland en de omringende landen te verkennen. Nederland is plat en daarom zeer geschikt voor fietsers. Kies bijvoorbeeld voor een wielrenfiets als je graag een hoge snelheid wilt halen of een fatbike voor een avontuurlijk ritje in de stad. 

Een andere optie is de gravelbike. Gravelbikes zijn voor de avontuurlijke fietser die graag eens van het pad afwijkt. Deze veelzijdige fiets doet het goed op zowel het asfalt als op ruige terreinen, zoals kiezelstenen, schelpenpaadjes, maar ook op ruige, ongebaande bospaden. Goedkope gravelbikes vind je via een gerenommeerde online dealer. 

Leer eten met een gezond eetschema

De grootste reden waarom mensen niet gezond zijn, is omdat ze niet goed weten wat en hoe ze moeten eten. Kiezen voor gezond eten leren we tenslotte niet op school en het is aan jezelf om de juiste keuzes te maken. Om gezond te leren eten kun je jezelf een eetschema aan laten meten. 

Een eetschema is gebaseerd op je lengte, gewicht en de hoeveelheid dagelijkse beweging die je krijgt. Ga je bijvoorbeeld elke dag naar de sportschool of een keer per week naar de voetbalclub? Dan heb je meer calorieën, proteïnen en andere voedingswaarden nodig dan iemand die helemaal niet beweegt. De vuistregel is dat je gezondheid is gebaseerd voor 80% op wat je eet en 20% op hoe je beweegt. Kiezen voor gezond eten is dus zeer belangrijk. 

Vraag een diëtist om hulp

Een eetschema kun je online laten maken of je kunt naar een diëtiste gaan. Eetschema’s zijn zeker geen dieet, want ze zijn niet gemaakt om tijdelijk te volgen. Daarnaast zijn ze vele malen effectiever dan een crashdieet dat je helpt om snel af te vallen, maar waarna je waarschijnlijk snel weer aan zult komen. Diëtisten kunnen je bloedwaarden en andere lichaamsgegevens in kaart brengen en op basis van jouw lichaam een persoonlijk voedingsplan maken. Ze bieden ook ondersteuning tijdens het traject om gezonder te kunnen leven. 

Het doel van een eetschema is meestal om te leren hoe je gezonde keuzes kunt maken en om je te leren hoe groot een portie eigenlijk moet zijn. Zo zul je erachter komen dat wanneer je een bord groenten eet, dit waarschijnlijk een grotere portie is dan dat je gewend bent, terwijl snacks waarschijnlijk kleiner en gezonder zijn. Sommige diëtisten kun je zelfs vragen om je maaltijden te beoordelen door ze bijvoorbeeld een foto te sturen, zodat je de volgende keer een betere keuze kunt maken. Door een tijdje een eetschema te volgen, leer je om zelfstandig gezonde keuzes maken. Je leert namelijk lekkere, gezonde recepten kennen en weet precies hoeveel calorieën je nodig hebt om niet aan te komen, terwijl je toch genoeg energie binnen krijgt om te kunnen verbranden tijdens het sporten. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button