Huis

3 tips om je laminaat vloer zo goed mogelijk te onderhouden

Het vervangen van je vloer doe je niet zomaar. Naast dat de aanschaf van een nieuwe vloer duur kan zijn is het ook tijdrovend en onnodig om je vloer iedere jaar te ontvangen. De kwaliteit van laminaat vloeren is de laatste jaren flink verbeterd. Een Ambiant laminaat vloer kan maar liefst 25 jaar mee. Het is dan wel belangrijk om deze goed te onderhouden. Met deze 3 handige tips helpen we je op weg.

1. Schaf een goede schoonloopmat aan

Je verwacht het misschien niet, maar je vloer in topconditie houden begint bij de aanschaf van een goede schoonloopmat. Bij het in- en uitlopen van je woning komt er veel zand mee naar binnen. Deze zanddeeltjes kunnen kleine krasjes op de vloer veroorzaken. De harde en beschermende toplaag van laminaat kan deze kleine krasjes niet tegenhouden. Het is daarom belangrijk om een goede schoonloopmat aan te schaffen. Zo blijft het overgrote deel van het zand in de mat zitten waardoor je het niet over de vloer kunt verspreiden.

2. Plaats bescherming onder je meubels

Het kost even wat tijd, maar al je meubels voorzien van viltjes heeft een groot effect op het behoud van de uitstraling van je vloer. Het schuiven van meubels, zoals stoelen, kasten en banken, kunnen namelijk krassen in je vloer veroorzaken. Deze krassen zijn in veel gevallen niet te herstellen. Ook het schuiven van accessoires, zoals bloempotten en tafeltjes, kunnen dit effect veroorzaken. Door de poten en onderkanten van viltjes te voorzien, hoef je je niet langer druk te maken over krassen die veroorzaakt worden door het schuiven van je meubels. Om deze bescherming te houden, is het belangrijk om de beschermende viltjes tijdig te vervangen. We raden je daarom aan om de staat van de viltjes regelmatig te controleren.

3. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Waar vroeger tapijt heel populair was zien we door het gemakkelijke onderhoud steeds vaker laminaat vloeren terugkomen, en dat is niet voor niets. Regelmatig stofzuigen met een zachte borstel en dweilen met een uitgewrongen dweil is in principe al voldoende. Dweilen met een huis-tuin-en-keukenmiddeltje raden we je af, omdat deze middelen vaak niet getest zijn op laminaat. Daardoor kan dit middel de toplaag van je laminaat vloer aantasten. Het is raadzaam om gebruik te maken van een voor laminaat geschikt reinigingsmiddel, zoals de laminaatreiniger van Co-pro. Vaak wordt de vloer schoongemaakt met een natte doek, maar wordt het uitwringen van de dweil vergeten. Het lijkt misschien onschuldig, maar dit kan veel waterschade aan je vloer veroorzaken. De kleine waterdruppels die op je vloer blijven liggen dringen door tot de kern, waardoor je laminaatvloer krom kan trekken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button