Health

4 zaken die kunnen helpen om af te vallen

Story Highlights
  • Intermittent fasting
  • Paleodieet
  • Ketogeen dieet
  • Saxenda

Heb je als goed voornemen voor 2021 om af te vallen? Dat is een mooie, maar ook een moeilijke uitdaging die veel doorzettingsvermogen vergt. Ook moet je een goede manier vinden om het aan te pakken. Natuurlijk ligt het voor de hand om meer te gaan sporten, maar je moet natuurlijk ook iets aan je eetgewoonten doen. We geven wat tips voor zaken die kunnen helpen om af te vallen.

Intermittent fasting

Intermittent fasting is een vorm van afwisselend vasten. Hier zijn verschillende vormen van, zoals afwisselend vasten. Je kunt dan de ene dag minder dan 25 procent van je energiebehoefte tot je nemen en de andere dag ‘gewoon’ eten. Het is ook een optie om twee dagen per week te vasten en de andere dagen niet. Een voorwaarde om hiermee af te vallen, is uiteraard dat je alles bij elkaar minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Beweging helpt daar natuurlijk ook bij. 

Paleodieet

Het Paleodieet kan op korte termijn bijdragen aan gewichtsverlies. Het is een oerdieet gebaseerd op de veronderstelde eetgewoontes van onze verre voorouders. Je eet dan enkel vlees, vis, groente, fruit en noten. Zaken die gemeden worden in een Paleodieet zijns zout, suiker, melkproducten, peulvruchten, granen en groenten die tot de nachtschadefamilie behoren. Dat laatste betreft aardappelen, tomaat, paprika, aubergine en pepers. Bij een Paleodieet ligt de focus van het voedingspatroon op de inname van gezonde vetten in plaats van koolhydraten. Dit komt voort uit de veronderstelling dat de mens niet gemaakt is om koolhydraten als voornaamste brandstof te gebruiken.

Ketogeen dieet

Bij een ketogeen dieet eet je nauwelijks nog koolhydraten. Dit is een belangrijke bron van energie voor je lichaam, omdat koolhydraten afgebroken worden tot de brandstof glucose. Omdat de voorraad hiervan vervolgens opraakt, gaat je lichaam over op vetzuurverbranding. Bij die verbranding ontstaan er zogenaamde ketonen. Deze kan je lichaam als brandstof gebruiken in plaats van glucose.

Afbeelding met persoon, binnen, muur

Automatisch gegenereerde beschrijving

Saxenda

In overleg met je huisarts zou je naast een dieet en meer lichaamsbeweging het geneesmiddel Saxenda kunnen gebruiken. Saxenda werkt in op receptoren in je hersenen die je signalen van eetlust geven, en zorgt er op die manier voor dat je je eerder voldaan en minder hongerig voelt. Dit kan je helpen om minder te eten, en op die manier bijdragen aan het verlagen van je lichaamsgewicht. Saxenda wordt gebruikt voor gewichtsverlies bij volwassenen vanaf 18 jaar met een BMI van 30 of hoger of volwassenen met een BMI tussen 27 en 30 met gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan het lichaamsgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of ademhalingsmoeilijkheden tijdens de slaap.

De eerste weken zijn het moeilijkst. De knop moet om en het kan vies tegenvallen. Probeer door te zetten om door die eerste periode te komen, want daarna zal het je makkelijker af gaan omdat je nieuwe gewoontes hebt aangeleerd. Succes!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button