Tuin

5 tips tuin aanleggen

Is jouw huidige tuin een doorn in het oog en wil je hier graag wat aan doen? Een mooie tuin is niet alleen een heerlijke plek om lekker tot rust te komen, het verhoogt ook de waarde van je woning. Des te meer reden om hier zeker aandacht aan te besteden. Met onderstaande tips kun je in 5 eenvoudige stappen toewerken naar een goed verzorgde tuin die ingericht is naar jouw wensen. 

Tip 1: Ontwerp je eigen droomtuin

Allereerst is het van belang om de juiste afmetingen van jouw tuin te hebben. Op die manier kun je nauwkeurig bepalen welke onderdelen je in de tuin wilt hebben en waar je deze kunt plaatsen. In deze fase bedenk je welk type tuin je wilt. Wil je bijvoorbeeld weinig onderhoud aan je tuin hebben? Dan kun je het beste de tuin zoveel mogelijk betegelen en zo weinig mogelijk grond en beplanting plaatsen. Voor inspiratie is het handig om verschillende tuinmagazines te bekijken en afbeeldingen bij elkaar te leggen van stijlen die jij mooi vindt. Zo krijg je een goed beeld van het type tuin dat je wilt creëren. 

Tip 2: Bepaal je budget

Een nieuw tuin aanleggen kost geld, maar je kunt zelf veel invloed uitoefenen op de uiteindelijke totaalprijs. Het is daarom goed om van tevoren goed na te denken over het budget dat je vrij wilt maken voor deze investering. Wil je het liefste zo min mogelijk geld uitgeven? Kies dan voor een simpele tuin waarin je weinig luxe elementen zoals een vijver of overkapping toevoegt aan jouw ontwerp. Het is natuurlijk ook mogelijk om jouw tuin in delen aan te leggen. Niet alles hoeft in één keer gedaan te worden. Op die manier heb je meer tijd om te sparen en kun je uiteindelijk ook voldoen aan al jouw wensen. 

Tip 3: Verzamel materialen

Wanneer je al over een tuin beschikt, kun je prima verschillende onderdelen hergebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elementen zoals planten, struiken, bestrating en een schutting. Soms kan een grondige schoonmaakbeurt of een simpel likje verf al wonderen doen. Daarnaast kun je kosten besparen door tweedehands materialen te verzamelen. Er zijn genoeg mensen die online hun tuinonderdelen zoals bomen, planten, bestrating of zelfs vijvers en overkappingen willen verkopen of gratis weggeven. Voor een aantal zaken zoals zand, grond, graszoden is het wellicht verstandiger om deze nieuw aan te schaffen. Soms is het zo dat je hiervoor bij een hovenier voordeliger uit bent, omdat zij vaak korting krijgen bij de leverancier vanwege de grote hoeveelheden die zij inkopen. 

Tip 4: Maak je handen vies

In sommige gevallen kom je er niet omheen om een hovenier in te schakelen voor de aanleg van een nieuwe tuin. Het kan zijn dat je gewoonweg niet beschikt over de kennis, kracht of vakmanschap die je bijvoorbeeld nodig hebt bij de aanleg van een vijver of overkapping. Maar het verwijderen van een schutting, bestrating of beplanting kun je vaak prima zelf doen. Dit zal je schelen in arbeidskosten voor de hovenier. Je kunt ook vragen of je de hovenier mee mag helpen met bepaalde taken, hier staan ze vaak wel voor open en dat scheelt de hovenier tijd en jouw geld. 

Tip 5: Tuinmeubelen en accessoires. 

Jouw droomtuin kun je afmaken met tuinmeubelen en accessoires die passen bij jouw stijl. Ook hierin kun je helemaal zelf bepalen hoe je dit wilt inrichten en hoeveel budget je daaraan wilt besteden. Je kunt alles nieuw kopen, waardoor je er wellicht langer van kunt genieten omdat het nog niet gebruikt is. Of je kiest er ook hier voor om tweedehands spullen uit te zoeken en eventueel zelf op te knappen, zodat je zo voordelig mogelijk uit bent. 

Wil je meer informatie over de kosten en mogelijkheden voor het aanleggen van een tuin? Bekijk dan deze website.  

Gerelateerde artikelen

Back to top button