Overig

Alle bruiloftsjaren op een rij

Story Highlights
  • 12,5 jarig en 25 jarig huwelijk worden gevierd
  • Burgemeester komt langs als je 50 jaar getrouwd bent
  • Veertien dagen getrouwd: papieren huwelijk

Het blijft toch bijzonder hoor, de namen die aan de huwelijksjaren toegekend worden. Sommigen zijn bekend – het vijftigste huwelijksjubileum is goud- anderen totaal onbekend. Wist je dat sprake is van een papieren huwelijk als je veertien dagen getrouwd bent en dat als je een jaar getrouwd bent, er sprake is van een katoenen huwelijk?

1 jaar getrouwd

Zeker de eerste tien huwelijksjaren hebben namen die de meeste mensen waarschijnlijk niet zullen weten. Na een jaar is dus sprake van katoen, vervolgens is tot en met het tiende huwelijksjaar sprake van papier, leer, zijde, hout, ijzer, wol, brons, aardewerk en tin. Tussendoor wordt het huwelijk na 37,5 maand nog speciaal benoemd, dit wordt aangeduid als blik. Ook het 12,5 jarig jubileum heeft een aanduiding e wordt het koperen huwelijk genoemd.

30 jaar getrouwd

De periode van 11 tot en met twintig jaar dan. Elf jaar huwelijk en je hebt een stalen huwelijk, tot en met twintig gelden vervolgens de aanduidingen linnen, kant, ivoor, kristal, saffier, roos, turkoois, linnen en twintig jaar huwelijk wordt wel een porseleinen huwelijk genoemd. Na de twintig jaar wordt het echt serieus en het is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel dat dit nog gehaald wordt. Het percentage mensen dat gaat scheiden lijkt nog steeds te groeien. Van twintig tot dertig jaar huwelijk worden in elk geval de aanduidingen porselein, brons, beryl, satijn, zilver, jade, mahonie, nikkel, fluweel en parel gebruikt.

45 jaar getrouwd

Mocht je het nog langer volhouden, dan gelden voor het 31e tot het veertigste huwelijksjaar de namen bezaan leder, koper, parfier, barnsteen, koraal, mousseline, papier, kurk, crêpe en robijn. Ben je 41 jaar getrouwd, dan is sprake van een ijzeren huwelijk, vervolgens zijn de namen tot het vijftigste huwelijksjubileum parelmoer, flanel, topaal, saffier, lavendel, kasjmier, amethist, ceder, en goud. Ben je vijftig jaar getrouwd dan komt doorgaans de burgemeester op bezoek en komt er een fotograaf langs van de krant.

Burgemeester en een foto in de krant

Mocht je het na vijftig jaar nog langer met elkaar volhouden en zelfs zestig jaar getrouwd zijn, dan is sprake van een diamanten huwelijk. Het zeventigste huwelijksjubileum is een platina huwelijk, het tachtig jarige huwelijksjubileum is het eiken huwelijksfeest en mocht je er in slagen negentig jaar met iemand getrouwd te zijn dan noemt men dit een granieten huwelijk. Het is in ons land normaal om elkaar voor elk jaar een bos rozen te geven met daarbij een witte roos voor het komende jaar. Dan komt alles goed, zo zegt men. De praktijk is echter anders. Doorgaans beginnen na vijf jaar scheurtjes te ontstaan, waarbij de termen sleur en overspel om de hoek komen kijken. Ook begint het na vijf jaar wel eens financieel te wringen.

Gemeente weet precies wanneer de burgemeester op moet draven

Bij de gemeente kan men op basis van de huwelijksakte precies nagaan wanneer een echtpaar precies getrouwd is. Zo weten ze precies wanneer de burgemeester ergens op moet draven, iets dat gebeurt bij het vijftigste huwelijksjubileum. Vervolgens keert de burgervader terug als het echtpaar zestig  jaar getrouwd is. De periode daartussen slaat de burgemeester over. Vaak worden door echtparen het 12,5 jarige huwelijk en het 25 jarige huwelijk (uitbundig) gevierd. Het 50-jarige huwelijk vaak alleen met vrienden en intimi, ook vanwege de leeftijd van de bruid en bruidegom.

Gerelateerde artikelen

Back to top button