Overig

Alles over doorlopend krediet

Story Highlights
  • Neem steeds geld op tot de afgesproken limiet
  • Geen einddatum voor deze leenvorm
  • Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag

Een geldbedrag dat iemand uitleent aan een ander, met voorwaarde dat het hele bedrag terug wordt betaald, dat is een lening. Een andere naam voor een lening is een krediet. Vaak betaal je niet alleen het geleende bedrag terug, maar ook de rente ervan, dat is een extra vergoeding aan de partij die jou het geld heeft geleend, bij elke lening wordt er rente gevraagd. Er bestaan verschillende soorten leningen, zoals een persoonlijke lening, in het rood kunnen staan en tot slot ook een doorlopend krediet. Als je kiest voor een persoonlijke lening, dan staat het bedrag dat je leent vast, net zoals in het rood staan, tot welk bedrag je rood kan staan.

Wat is een doorlopend krediet?

Daarentegen staat bij een doorlopend krediet het bedrag niet vast, je krijgt wel een kredietlimiet, maar de lening zelf is flexibel. Dat houdt in dat je volledig zelf kan bepalen wanneer en hoeveel geld je opneemt om te lenen, zolang het maar niet je limiet overschrijd. Over het geld wat je opneemt wordt er rente belast, daarnaast heb je bij een doorlopend krediet ook een vast maandelijkse terugbetaling. De terugbetaling is dan een vast percentage van je kredietlimiet van het doorlopend krediet.

Een doorlopend krediet heeft verschillende soorten kenmerken, zoals:

  • Rente en aflossing betaal je alleen als je geld opneemt en over het bedrag dat je opneemt
  • Je mag zoveel geld opnemen als jezelf wil tot aan je kredietlimiet
  • Alles wat je hebt afgelost kan je opnieuw opnemen en dus opnieuw lenen
  • de looptijd en de kosten staan niet vast
  • Net zoals de rente die staat ook niet vast en kan gedurende de looptijd dalen of stijgen

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Het eerste wat je moet doen als je een doorlopend krediet wil aanvragen is de banken met elkaar vergelijken en kijken waar je de goedkoopste lening kan afsluiten. Een doorlopend krediet is vooral bestemd voor de mensen die voor langere tijd extra financiële ruimte nodig hebben. Ben je aan het verbouwen, maar ben je duurder uit dan je oorspronkelijk dacht, dan kan je er voor kiezen om een doorlopend krediet af te sluiten. Toch is een doorlopend krediet niet voor iedereen, je moet als aanvrager echt wel discipline hebben om uiteindelijk het gehele bedrag terug te betalen. Juist doordat je zoveel kan lenen als je wil, maar ook de afgeloste bedragen opnieuw kan lenen blijf je vaak langer lenen dan eigenlijk nodig was. Als je gebruik wil maken van een doorlopend krediet is aan te raden dat je van te voren al beseft dat er een groot risico is dat je langer leent dan nodig is. Maak daarom concrete afspraken met jezelf voor wat voor doeleinden het doorlopend krediet gebruikt mag worden.

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet?

Wil je meer zekerheid in het bedrag, maar ook in de looptijd en gewoon weten waar je precies aan toe bent? Dan past een persoonlijke lening meer bij jouw wensen. Als je een persoonlijke lening afsluit dan kies je bij de aanvraag het bedrag, maar ook de looptijd en dat wordt vastgezet in je contract en daar dien je je ook aan te houden. Het bedrag wordt in een keer op je rekening gestort en elke maand los je een vooraf besproken bedrag af. Doordat het bedrag vast staat, staat ook de rente vast, maar ook de periode die afgesproken is als tijd om af te lossen. De tijd die je krijgt om je lening af te lossen, dat is de looptijd van je contract. Doordat het overzichtelijk is weet je precies waar je aan toe bent, maar ook wanneer je alles hebt afgelost. Het belangrijkste verschil is dat bij een persoonlijke lening, in tegenstelling tot een doorlopend krediet, je het geld in een keer krijgt en je niet meer kan lenen. Tevens kan je ook niet wat je aflost opnieuw lenen. 

Lening oversluiten

Soms heb je meerdere leningen lopen voor verschillende doeleinden. Iedere lening heeft zijn eigen contract en regels. Hierdoor is het vaak onoverzichtelijk wanneer en hoeveel er per lening moet worden afgelost. Tevens wordt er bij elke lening apart ook rente belast, waardoor je eigenlijk veel meer rente betaald dan nodig zou zijn, omdat het ook anders kan. Als je meerdere leningen tegelijk hebt en je hebt behoefte aan meer overzicht, maar wil ook wat kosten besparen omtrent de rente dan is een lening oversluiten hier een goede oplossing voor. Je vraagt dan een nieuwe lening aan, maar genoeg om alle bestaande leningen mee af te lossen. Je zal gelijk al zien dat je bespaard omtrent de rent, je hebt namelijk nog maar een lening die je moet aflossen en waar er rente over wordt belast en niet meer allemaal kleine leningen lopen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button