Huis

Alles over ondervloeren

Het leggen van een (nieuwe) vloer vraagt in de meeste gevallen ook om een ondervloer. Maar waarom heb je eigenlijk een ondervloer nodig en hoe weet je welke ondervloer je nodig hebt voor jouw vloer? In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten ondervloeren!

Wat is een ondervloer precies?

De naam zegt het eigenlijk al; een ondervloer is een vloer onder je vloer. Een ondervloer kent diverse voordelen en vormt hiermee een belangrijk onderdeel van het leggen van een vloer dat zeker niet vergeten mag worden. De ondervloer zorgt namelijk voor isolatie, stabiliteit, vochtwering en werkt geluiddempend. Het oppervlak wordt geëgaliseerd en hierdoor heb je een stabiele basis om je vloer op te kunnen leggen. Al met al zorgen ondervloeren ervoor dat je langer van je vloer kunt genieten! 

De verschillende soorten ondervloeren

Er zijn veel soorten vloeren, zoals laminaat, pvc, vinyl en tapijt. Dit vraagt dan ook om verschillende soorten ondervloeren. Waar kun je allemaal op letten bij het kiezen van een ondervloer?

Laminaat en parket

Heb je snel last van vocht? Kies dan voor een vochtwerende folie als ondervloer. Dit beschermt het laminaat of parket tegen vocht en schimmel. 

Woon je in een appartement en wil je laminaat of parket gaan leggen? Het dan belangrijk dat de ondervloer geluiddempend is. Kies dus voor een geluiddempende ondervloer, waardoor het geluid van voetstappen verminderd wordt. 

Let op als je vloerverwarming hebt. Veel ondervloeren voor laminaat of parket hebben namelijk een isolerende folie. Dit is heel fijn wanneer je geen vloerverwarming hebt, want dan wordt de warmte goed vastgehouden in de vloer. Echter is vloerverwarming juist bedoeld om ook de ruimte mee te verwarmen. De ondervloer houdt de warmte dan tegen en dat is natuurlijk zonde. Kies daarom voor een warmte doorlatende ondervloer. 

PVC

PVC vloeren zijn van zichzelf al zeer comfortabel, waardoor een ondervloer niet altijd nodig is. Wanneer de ondergrond van beton is, kan een ondervloer helpen om de vloer te egaliseren. Beton wil namelijk nogal eens scheuren of barsten, waardoor de basis voor de vloer bobbelig is. De ondervloer helpt deze betonnen vloer te egaliseren en biedt een stevige basis voor de te leggen PVC vloer. 

Tapijt

Tapijt is natuurlijk heerlijk voor tijdens de koude winterdagen! Een ondervloer voor tapijt is enorm belangrijk, want als je tapijt bijvoorbeeld direct op een houten vloer legt, kunnen de naden van het hout door het tapijt tevoorschijn komen. De juiste ondervloer verhoogt het comfort van het tapijt én zorgt ervoor dat het tapijt er heel mooi uitziet. Een ondervloer bij tapijt werkt ook nog eens schok- en geluiddempend, waardoor de levensduur wordt verlengd en het comfort wordt verhoogd. Je kunt hierdoor langer van je tapijt genieten! 

Gerelateerde artikelen

Back to top button