Health

Alles over shea butter

Je hebt er vast al wel eens over gehoord: shea boter, ook wel karitéboter genoemd. Deze plantaardige boter komt oorspronkelijk uit West tot Oost-Afrika, de Sahel Landen om precies te zijn. Een karitéboom wordt ook wel de “boom des levens” genoemd. Al honderden jaren wordt shea boter door Afrikanen gebruikt in werkelijk alles: in het huis, in het voedsel en zelfs voor de verzorging van haren en huid.

Produceren van shea boter was ingewikkeld. Om shea boter te kunnen maken moeten eerst de pitten van de sheaboom worden gekraakt. Vervolgens worden deze pitten gewassen, geroosterd en vermalen. Er ontstaat een mooie pasta die verhit wordt totdat er shea boter uit ontstaat. Gelukkig worden er tegenwoordig machines gebruikt voor het vermalen en persen van de boter. Dat maakt het een stuk minder intensief proces!

Wat maakt shea boter uniek?

De plantaardige boter bestaat uit veel vetzuren zoals linolzuur, oliezuur, arachidonzuur, palmitinezuur en stearinezuur. Deze vetzuren komen ook van nature veel voor in de huid. Doordat je shea boter op de huid smeert, blijft de vochtbalans op pijl. Het is een perfecte terugvetter, want het tekort aan lipiden wordt vervangen. Dit zorgt voor betere hydratatie in de huid. Ook zorg je ervoor dat de hoornlaag verzacht wordt. “Gaten” in de hoornlaag worden gevuld en de adhesie en cohesie van de hoorncellen daardoor verbeterd. Er blijft een beschermlaagje achter op de huid. Sheabutter is niet alleen verzachtend, maar is ook beschermend voor de huid. Dankzij verschillende vitamines zoals vitamine A, E en quercetine. Deze ingrediënten hebben een antioxidant werking.

Shea boter in cosmetica

Vaak worden in cosmeticaproducten plantaardige oliën gebruikt om de huid te verzachten en terug te vetten. Een groot voordeel aan shea boter is dat het product bij kamer apparatuur een vaste consistentie heeft. Bij lichaamstemperatuur smelt de shea butter. Ideaal dus wanneer je wilt gaan smeren! Shea butter is ideaal voor bijvoorbeeld gezichtscrème, bodyboter, lippenbalsem of (massage)crème.

Nog meer voordelen van shea boter

Naast verzorgend en beschermend voor de huid, lijkt het er vooralsnog op dat shea boter ook bescherming kan bieden tegen UVB-straling. Vaak wordt shea boter in anti-zonnebrand producten toegepast.

Ook zijn er aanwijzingen dat de triterpenen in shea boter (dit zijn organische moleculen) een anti-carcinogene, ontstekingsremmende en/of anti-verouderings eigenschappen hebben.

Shea butter op haar en huid

De crème kan gebruikt worden op zowel droge, gevoelige én rijpere huid. Shea boter is lang houdbaar en erg geschikt voor het genezen van brandwonden, littekens, striae, maar ook huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis. Op zoek naar een ideale crème voor tijdens de wintermaanden? Shea boter zorgt voor een beschermlaag tegen kou en vochtigheid zónder de poriën te verstoppen.

Shea butter is ook zeer geschikt voor gebruik in kroes haar. Het gebruik van shea boter in het haar zorgt voor een betere voeding van de haarwortels, en daardoor betere haargroei. Het verminderd droge huid en schilfers in het haar. Meer informatie over een goede haarverzorging vind je op https://inspirationblog.nl/alle-benodigdheden-voor-een-gezonde-haarverzorging/.
Ben je overtuigd van het effect van shea boter? Shea butter kopen doe je eenvoudig en snel online!

Gerelateerde artikelen

Back to top button