Health

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie zegt je misschien niet meteen iets. Het is het gebruik van oliën om onder meer lichamelijk en fysiek tot rust te komen. Bovendien houdt het meer in dan enkel wat geuren verspreiden in je woning. Elke olie heeft zijn eigen werking en wordt gebruikt voor het bestrijden van bepaalde kwaaltjes. Indien je optimaal gebruik wil maken van aromatherapie, kan je informatie inwinnen bij een apotheker of op het internet.

Hoe is aromatherapie ontstaan?

Het gebruik van geuren en oliën in de geneeskunde is een concept dat teruggaat tot in de middeleeuwen. Al werd de term aromatherapie toen natuurlijk nog niet gebruikt. Pas in de eerst helft van de twintigste eeuw wordt de term aromatherapie voor de eerste keer uitgesproken. Dit was door een Franse apotheker. Hij onderzocht onder meer het effect van deze oliën toen hij gewonde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog verzorgde. In een later stadium heeft hij hier ook een boek over geschreven. Pas in de tweede helft van vorige eeuw kwam aromatherapie zoals we het nu kennen steeds meer op de voorgrond. 

Welke therapieën zijn er?

Je kan aromatherapie op verschillende manieren toepassen. Je hebt er enkel een etherische olie voor nodig en in sommige gevallen een diffuser. Beide zaken kan je bestellen op Geurwolkje. Dit is een website dat verschillende oliën aanbiedt met een specifieke werking. 

De meest voorkomende manieren zijn het verstuiven of verdampen van de oliën met behulp van de diffuser. Een nadeel is dat er niet veel van de olie wordt opgenomen door je lichaam. Verdampen of verstuiven wordt dan ook voornamelijk gebruikt omwille van de geur die de olie heeft. 

Een andere mogelijkheid is een massage. Een voordeel is dat je bij een massage ook meteen fysiek tot rust komt. Een nadeel is dat je lichaam maar slechts een aantal bestanddelen van de oliën opneemt. Daarnaast laat je lichaam de bestanddelen enkel in beperkte mate door. Hierdoor verlies je een deel van het effect van de olie. 

Indien je geen voorstander bent van een massage, kan je natuurlijk ook kiezen voor de eenvoudige optie en de olie toevoegen aan het water van je bad. Al heb je hier hetzelfde nadeel als bij een massage. Je lichaam neemt niet alle bestanddelen op en ook slechts in beperkte mate. 

Er is een mogelijkheid om de olie ook oraal in te nemen, maar dat wordt niet aangeraden. Sommige oliën zijn namelijk irriterend voor onder meer je slijmvliezen. Wil je toch graag oraal gebruik proberen, bekijk dan op Geurwolkje welke oliën hiervoor in aanmerking komen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button