Huis

Alles voor de winterklare woning: doe de check!

Het is jou aan alles gelegen om er in de winter warmpjes bij te zitten. Heb je twijfels of dit het geval zou zijn? Controleer je woning dan grondig en zorg voor een winterklare woning!

Sterker nog, je krijgt spijt wanneer je dat niet doet. Kies er sowieso voor om alle kwetsbare plekken uitvoerig na te kijken wanneer je op één of meerdere plaatsen tocht ervaart.

Winterklare woning door isolatie

Kou hoort naar buiten te gaan en warmte naar binnen. Logisch. Heb je toch het idee dat dit op één of meerdere plekken in je woning andersom gaat? Dan moet er iets aan de isolatie gebeuren. Herstel strips waar mogelijk en breng eventueel zelfs nieuwe tochtstrips aan. Ga ook na of er in je kelder, op je dak en/of zolder geen sprake is van warmteverlies.

Naden en kieren

Op de plek waar buizen van buiten naar binnen gaan zit van oorsprong enige speling. Natuurlijk wordt die naar behoren afgedicht maar na verloop van tijd kan de kit of het isolatieschuim loslaten. Hoog tijd om dit te herstellen!

Dakbedekking

Mocht je twee stappen geleden inderdaad hebben geconstateerd dat het dak een probleem is, dan laat je er beter een expert ernaar kijken en het euvel oplossen.

Rookkanalen

Leg je een paar blokken haardhout in het vuur? Dan moeten je rookkanalen natuurlijk open staan. Maar zet ze wel weer dicht zodra je de haard niet gebruikt, anders ontsnapt er juist warmte.

Ventilatie

Zelfs in de winter is het noodzakelijk dat je woning wordt gelucht. Zet dan ook af en toe een deur of raam open om de circulatie op gang te helpen en nieuwe zuurstof je huis binnen te laten.

Verwarming ontluchten

Een raar geluid in je radiatoren geeft aan dat deze ontlucht moeten worden. Doe je dat niet, dan is er slechts in heel geringe mate sprake van warmteafgifte.

CV-ketel wintercheck

Ervaar je moeite met of het gebrek aan warm water in je keuken en/of badkamer? Dan is er een grote kans dat dit aan de cv-ketel ligt. En die kan het soms niet meer allemaal bijbenen en moet dan gerepareerd worden. Of zelfs geheel vervangen. Laat ook om deze reden je boiler controleren.

Verlichting

Oké, dit heeft niet veel met warmte en isolatie te maken maar wel met een lagere energierekening. Door zuinige lampen te kopen, betaal je namelijk een stuk minder. In de winter heb je namelijk veel sneller licht nodig dan in de zomer, aangezien de zon eerder ondergaat.

Kranen en afvoer buiten

Waterleidingen in en om je tuin kunnen kapot vriezen en moeten daarom worden afgesloten, ruimschoots voordat de temperatuur het nulpunt bereikt. Verstoppingen zijn ook een reëel probleem, dus haal takken en bladeren uit je dakgoot.

Thermostaat

Die kun je ‘s nachts uitschakelen. Want in je slaap zouden je lekkere warme dekens voldoende moeten zijn. Bespaart weer een hoop geld. Handig, zo’n automatische thermostaat!

Loop met deze lijst in je hand eens door je hele huis heen voor een winterklare woning! Zul je geen spijt van krijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button