Huis

Verbouwen? Wees op alles voorbereid!

Nou hoef je niet opeens te verwachten dat er een schat of een lijk in de muur verstopt zit als je gaat verbouwen. Wel is het raadzaam om je plan nog eens goed te bekijken en logisch op te stellen.

Improviseren doe je maar op het toneel. Wanneer jij je woning gaat verbouwen, moet alles perfect verlopen. Er is geen ruimte voor ditjes en datjes: dat komt later allemaal wel. Een strakke organisatie en een efficiënte uitvoering is waar jij naar op zoek bent. En terecht! Zo pak je dat aan.

Plannen

Voor iedere verbouwing of ander grootschalig project is een strikte planning vereist, anders loopt alles in het honderd. Dat klinkt wellicht dramatisch, maar ga eens na: zodra jij allemaal andere klussen erbij gaat pakken die er op dit moment eigenlijk niet toe doen of sowieso van je planning afwijkt, raak je allemaal kostbare tijd én geld kwijt.

Maak daarom een duidelijke volgorde aan in je werk. Dat doe je door eerst een opsomming te maken van wat je wilt veranderen. Kijkend naar relevantie, budget en beschikbare tijd schrap je wat niet strikt noodzakelijk is. Die karweien kun je altijd later nog eens oppakken.

Benodigdheden

Die zijn uiteraard afhankelijk van wat je gaat verbouwen. Ga je een muur aanpakken, een vloer vervangen of een plafond stucen? Dan moet je daar de juiste gereedschappen en materialen voor in huis hebben. Die laatste zul je echt moeten kopen – of huren in het geval van zwaarder materieel – maar wacht nog even met het inslaan van gereedschap! Dat heb je zelf misschien nog wel wat liggen, en anders hebben vrienden/familieleden/buren wellicht nog wat voor je te leen. Pas wanneer die bron uitgeput blijkt, schaf je aan wat er nog aan je geluk ontbreekt.

Tip: Bij grote projecten komt heel veel afval kijken. Huur dan ook zeker een container om te voorkomen dat al die troep in de weg blijft liggen!

Helpende handen bij het verbouwen

Altijd leuk wanneer je die hebt, of het nou professionals zijn of niet. Want van sommige klussen weet je heel goed hoe je ze zelf moet uitvoeren, maar gaat het een stuk sneller wanneer je van meerdere mensen uit je directe omgeving op aan kunt. Schaam je er echter niet voor om een professional in te schakelen, indien nodig. Kost misschien wat, maar de tijd die je kwijt bent spendeer je dan weer aan andere zaken.

Regels voor verbouwen

Ja, die zijn er ook nog. Niet iedere verbouwing mag namelijk zomaar. Wanneer je echt rigoureuze ingrepen doet, is het belangrijk dat je dit overlegt met een gemeente ambtenaar. En begin dan pas wanneer je alle benodigde documentatie binnen hebt, want anders mag je alles weer afbreken zodra er toevallig een inspecteur achter komt.

Houd ook rekening met je buren: verwittig ze van je plannen en spreek eventueel de tijden af waarin je bezig gaat. Zo blijven de verstandhoudingen goed. Zo houd je de buren ook te vriend!

Op zoek naar meer EU blogs? Klik dan hier!

Gerelateerde artikelen

Back to top button