Health

Alles wat je moet weten over de verzwaringsdeken

Story Highlights
  • Om druk op je lichaam te geven
  • Iedereen heeft er baat bij
  • Druk zorgt voor lichamelijke reacties

Een verzwaringsdeken is een dekbed dat doelbewust is verzwaard om een bepaalde druk op het lichaam te geven. Dit effect wordt vaak binnen een therapeutische setting gebruikt en wordt deep pressure stimulation genoemd. De verzwaringsdeken – die ook wel zwaartedeken of weighted blanket wordt genoemd – werkt als het geven van een knuffel. De deken zorgt voor een aangenaam en veilig gevoel tijdens de slaap waardoor de gebruiker beter slaapt.

Voor wie is de verzwaringsdeken bedoeld?

Iedereen kan baat hebben bij een verzwaringsdeken. Deze dekens worden dan ook gebruikt door volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar oud. Mensen met autisme, een posttraumatische stressstoornis of ADHD kunnen extra baat hebben bij een verzwaringsdeken, omdat zij vaker moeite hebben met slapen. Een verzwaringsdeken kan er aan bijdragen dat zij een goede nachtrust ervaren waarin zij voldoende rust krijgen.

Hoe werkt een verzwaringsdeken precies?

Een verzwaringsdeken geeft een bepaalde druk op het lichaam, deze druk zet een aantal lichamelijke reacties in gang. Deze lichamelijke reacties zijn vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer je een knuffel krijgt of omhelsd wordt. In de eerste plaats neemt de hoeveelheid cortisol af, een stresshormoon dat je uit de slaap kan houden. Vervolgens neemt de hoeveelheid serotonine toe. Dit hormoon zorgt ervoor dat je rustig wordt en jij je veilig en comfortabel voelt. Het afnemen van het stresshormoon en de toename van serotonine zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Ten eerste is het gewicht van de verzwaringsdeken belangrijk. Het verschilt per persoon welk gewicht als prettig wordt ervaren, maar een gewicht van 10% van het lichaamsgewicht is een goede richtlijn. Vervolgens is het materiaal van de verzwaringsdeken van belang. Let hierbij bijvoorbeeld op nachtzweten. In dat geval kan je het best voor een natuurlijk materiaal kiezen. Houd ook rekening met eventuele huidallergieën bij de keuze van het materiaal.

Tot slot kun je kiezen tussen verschillende vullingen die de deken zwaar maken. Je kunt het best kiezen voor een vulling van nano glaskorreltjes, omdat je de deken dan ook makkelijk kunt wassen. Bovendien maakt deze vulling in tegenstelling tot andere vullingen weinig geluid. Wanneer dit te duur is, kan er ook gekozen worden voor een vulling van poly korrels.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button