Overig

Alles wat je moet weten over Oeteldonk

Story Highlights
  • Den Bosch is elk jaar drie dagen Oeteldonk
  • Alaaf is verboden!
  • Kleed je niet als banaan of wortel

‘Van hier tot Oeteldonk’. Het is een bekende regel uit een al even bekend carnavalsnummer. Oeteldonk is carnaval en symbool van het Bourgondische carnaval. Den Bosch is dan tijdelijk ’t durp Oeteldonk, ook de dorpen in de gemeente Den Bosch hebben dan andere namen. Laten we eens kijken naar de Oeteldonkstijl.

Wat is Oeteldonk?

Oeteldonk is drie dagen lang tijdens de carnavalsperiode de naam voor Den Bosch. Het is dan ook geen stad maar een dorp. De reden dat het Oeteldonk geworden is, had overigens een serieuze achtergrond. Na enkele uitbundige carnavalsvieringen in Den Bosch dreigde een verbod op dit volksfeest. Om die reden namen mensen het initiatief om de naam Den Bosch drie dagen te veranderen in Oeteldonk. En dat is nog steeds het geval. Wat ook niet veranderd is, zijn de praalwagens die je dan in Oeteldonk ziet en het feit dat burgemeester Peer vaan den Muggenheuvel Prins Amadeiro en zijn adjudant en lijfwachten ontvangt.

Waarom geen alaaf in Oeteldonk?

Heel veel mensen gaan er vanuit dat alaaf een standaard uitdrukking is tijdens carnaval. Niet echter in Oeteldonk. Vanwege de dreiging van een verbod en de naamsverandering, moest het feest een meer serieus karakter krijgen. Daar past alaaf niet bij. Het is min of meer verboden dit uit te spreken tijdens carnaval in Oeteldonk. Om die reden zie je ook nooit bonte verkleedpartijen in Oeteldonk, al geldt er wel een authentieke dracht voor mannen. Die bestaat uit een boerenkiel met een rood, wit, gele sjaal, een zwarte boerenpet, rode zakdoek en witte wanten.

Waar ligt Oeteldonk?

’t durp Oeteldonk ligt in Brabant en bestaat dus drie dagen per jaar. In dat kader heeft het ook een eigen vlag, in de kleuren rood, wit en geel. Elk jaar is er een heus jaarembleem en Oeteldonk heeft ook een eigen wapenschild. Het is dus zeker de moeite waard om te kiezen voor Oeteldonk emblemen. Carnaval in Oeteldonk wordt georganiseerd door de roemruchte Vereniging de Oeteldonksche Club, opgericht in 1882. Bijzonder is dat de mensen die de leiding hebben binnen de vereniging samen de ministerraad vormen. In Oeteldonk loop je tijdens carnaval gegarandeerd Prins Amadeiro, Adjudant van de Prins, het Gevollug, Hendrien, Knillis en de Raad van State tegen het lijf, net als uiteraard burgemeester Vaan den Muggenheuvel.  Je ziet bovendien praalwagens en vooral heel erg veel uitbundigheid. Alleen even opletten bij het gebruik van het woord alaaf en kleed je vooral niet als een banaan of een wortel. Want het moet allemaal wel een beetje serieus blijven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button