DIY

Appelchips maken met behulp van Smûk!

Story Highlights
  • Het boek Smûk
  • Appelchips maken

“Denen hebben hygge, Zweden lagom, Japanners ikigai, wij hebben Smûk”, zo valt te lezen op de achterkant op het boek. Ik heb het over het nieuwe boek Smûk van Wimke Tolsma. Smûke betekent ‘gezellige’. Het gaat om geluksmomentjes halen uit kleine dingen.

Het boek Smûk

Haal het geluk uit kleine, eenvoudige dingen. Dit Friese begrip vormt de kern van het boek. Eindelijk een boek waarmee je lekker thuis aan de slag kunt met mijn DIY’s. In dit boek staan megaleuke nieuwe ideeën om zelf te maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van citroensorbetijs, bodyscrub of Fries suikerbrood? Voor ieder seizoen vind je een passende Smûk. Met ongeveer 20 ingrediënten/tools kun jij alle 60 zelfmakers creëren! En het voordeel is, vaak heb je ze allemaal al in huis!

De schrijvers van dit boek hebben mij uitgenodigd om een leuk DIY Smûk uit te voeren en mijn oog viel op het maken van appelchips. Hoewel dit officieel onder het seizoen herfst valt, ging mijn voorkeur toch hiernaar uit. Aan de hand van een simpele uitleg en enorm veel prachtige afbeeldingen neemt dit boek je mee op reis. Wil jij dit boek kopen? Klik dan hier!

Appelchips maken

Hoe maak je appelchips? Nou het is vrij simpel (zo geeft ook de moeilijkheidsgraad van Smûk aan). Wat je nodig hebt, is het volgende:

  • Appels
  • Mandoline (niet noodzakelijk)
  • Kaneel
  • Citroensap
  • Oven

Het is ontzettend lekker, maar net zo simpel om te maken. Zet de oven op 100 graden, was en snijd de appels en voeg kaneel en citroensap toe. Mocht je geen mandoline hebben, dan kun je gerust de appel in stukjes snijden. Dit hebben wij namelijk ook gedaan! Wij zijn echter wel iets te scheutig geweest met kaneel en citroensap (helaas stond dit niet in het boek, dus wellicht een klein verbeterpuntje – hoewel dit natuurlijk ook aan onze geringe ervaring in koken kan liggen).

Vervolgens kun je ze op een bakpapier in de oven leggen en kun je ze in 2,5 uur krokant bakken. Na anderhalf uur even omdraaien. Nog niet krokant genoeg? Laat ze dan even afkoelen.

Wij zijn enorm tevreden met het resultaat, en zullen wanneer onze vrije tijd het toelaat nog meer DIY’s uit het boek maken. Wil jij nou ook wat inspiratie op doen? Bekijk dan eens Wimke haar blog!

Gerelateerde artikelen

Back to top button