Auto

Autoverzekering afsluiten: waar moet je op letten

Story Highlights
  • Drie basisverzekeringen voor de auto
  • De WA verzekering is verplicht in Nederland
  • Leeftijd, woonplaats en leeftijd auto spelen een rol

In ons land is het afsluiten van een autoverzekering verplicht. Op het moment dat je gebruik maakt van de openbare weg en je bent niet verzekerd, dan komt je dat op een fikse boete te staan als de politie je aanhoudt. Verzekeren kan op verschillende manieren, WA is de verplichte verzekering die in ons land geldt.

Drie basisverzekeringen voor de auto

Je moet weten dat we in ons land drie basisverzekeringen voor de auto hebben. De eerste is de verplichte WA verzekering, ook meteen de goedkoopste verzekering. Veroorzaak je een aanrijding, dan is alleen de schade die je aanricht bij anderen verzekerd. Je eigen schade moet je dus zelf betalen. Je kunt ook kiezen voor een WA beperkt casco verzekering. Ook dan is alleen de schade aan de tegenpartij gedekt door de verzekering. Wel is je auto ook verzekerd tegen brand en diefstal. Kies je voor een allriskverzekering dan is bij een aanrijding ook de schade aan je eigen auto verzekerd en gelden verder dezelfde voorwaarden als voor de WA beperkt casco verzekering.

De woonplaats en je leeftijd spelen een rol

Bij de aanvullende verzekering kun je nog tal van andere verzekeringen afsluiten, als je dat wilt. Het is verder goed te weten dat er verschillen in premie bestaan. Die verschillen kunnen te maken hebben met de afgesloten verzekering, de leeftijd van de auto, de regio waar je woont en het aantal schadevrije jaren. Doorgaans sluit je een allriskverzekering als je een auto tot vijf jaar oud hebt. Heb je een auto die tussen de vijf en tien jaar is dan past een WA beperkt casco verzekering beter. Auto’s ouder dan tien jaar kun je prima WA verzekeren.

De schadevrije jaren

Hoe meer schadevrije jaren je op naam hebt, hoe lager de premie wordt. Je kunt dat zien als een beloning voor het feit dat je die jaren geen schade hebt veroorzaakt. Heb je regelmatig schade gehad, dan ligt de premie hoger. Ook het gewicht van de auto kan invloed hebben. Dit om de simpele reden dat een zwaardere auto meer schade aan kan richten. Ook de leeftijd speelt een rol. Het is bekend dat jonge chauffeurs meer betalen. De verzekering schat het risico hoger in dat jonge chauffeurs meer schade maken. Tenslotte speelt je woonplaats nog een rol in de hoogte van de premie. Zo betaal je in de stad meer dan op het platteland. Dit omdat de kans op schade in de stad nou eenmaal groter is dan wanneer je op het platteland woont.

Gerelateerde artikelen

Back to top button