Huis

Wanneer kun je schilderen na het stucen?

Story Highlights
  • Houd nadrukkelijk rekening met de droogtijd
  • Vaak maak je gebruik van een voorstrijkmiddel
  • Vraag een specialist om advies

Dat is een goede vraag, zeg. Wanneer mag je eigenlijk schilderen nadat de muur gestuct is? Want je mag een dergelijke muur nooit zomaar gaan verven. Belangrijk is om terdege rekening te houden met de droogtijd. Wij van inspirationblog.nl weten precies wanneer je kunt schilderen na het stucen. En die kennis delen we graag, zonder dat we durven te beweren specialist in plafond stucen te zijn overigens.

Droogtijd aanhouden, zo voorkom je namelijk scheurvorming in de muur

Het drogen van stucwerk is zeer belangrijk. Dat vraagt soms wat geduld maar dat moet dan maar als je althans het beste resultaat wenst. Door lang genoeg te drogen voorkom je bovendien scheurvorming in de muur. De droogtijd is sterk afhankelijk van de dikte van de aangebrachte structuur, de luchtvochtigheid, de ventilatie en ook de temperatuur. Vaak wordt de stelregel dat er een dag droogtijd staat voor 1 millimeter stucwerk op de muur.

Voorkom vlekken en baanvorming

Behalve de droogtijd is het eveneens belangrijk om goed te kijken of voorstrijken voor het daadwerkelijke schilderen noodzakelijk is. Is er sprake van nieuwbouwhuizen dan moet je zo goed als altijd een voorstrijkmiddel gebruiken. Dan kun je niet zomaar verf aanbrengen. Dit kan niet vanwege de sterk zuigende werking van de wanden en de zeer gladde ondergrond. Dergelijke muren vragen om een speciale behandeling en smeken om een voorstrijkmiddel. Op die manier voorkom je vlekken en zeker ook baanvorming als je de verf aanbrengt.

Laat de muur zestien uur drogen

Wil je een glad gestucte muur verven? Dan is een voorstrijkmiddel onmisbaar. Door het aanbrengen van een dergelijk middel wordt de zuiging verminderd. Bovendien kan de muurverf dan beter hechten en dekt. Voor andere muren is een voorstrijkmiddel vaak niet mogelijk. Het is belangrijk een behandelde muur altijd eerst zestien uur te laten drogen en nooit eerder. Een grof gestucte muur is gemakkelijk te verven. Wel is het dan belangrijk om de muur eerst goed te ontvetten en een voorstrijkmiddel aan te brengen op de muur. Door dat te doen voorkom je vervelende verfbladden die vaak pas zichtbaar worden na een aangebrachte verflaag.

Vraag een specialist om advies

Een gestucte muur kun je dus niet zomaar schilderen. Je moet precies weten hoe lang de wanden moeten drogen. In de meeste gevallen is een voorstrijkmiddel onmisbaar. Dit zorgt ervoor dat de muren minder zuiging hebben en dat de verf veel beter hecht en beter dekt. Is het je niet duidelijk hoe lang je moet drogen en of je voorstrijk moet gebruiken, vraag dan een specialist – bijvoorbeeld stukadoor Amsterdam – om raad.

Wil jij nog eenvoudiger bouwen en klussen? Gebruik dan hoogwaardig acrylaatkit! Dat hecht namelijk eenvoudig en is makkelijk toe te passen. Perfect voor stucwerk!

Gerelateerde artikelen

Back to top button