Huis

Benieuwd hoe een gietvloer wordt gelegd? Lees het hier!

Story Highlights
  • Het proces
  • Uitleg
  • De verschillende gietvloeren

Gietvloeren zijn speciale vloeren, dit komt omdat deze vloeren gegoten worden. Het is dan ook een proces om deze vloer te leggen. Ben je benieuwd hoe dit gelegd wordt en naar de gietvloer prijzen van een gietvloer? Wij nemen je graag mee in het proces, de uitleg ervan én verschillende vloeren: dus lees gerust verder!

Het proces van een gietvloer leggen

Om deze gegoten vloer te leggen is er een heel proces. Dit komt omdat het met de hand wordt gedaan en dus een karweitje is. Een gietvloer bestaat uit lagen en elke laag is ergens anders goed voor, zo zie je dat het een precies werkje is. Wanneer dit niet goed wordt uitgevoerd is er een kans dat de vloer na een tijd vervangen moet worden omdat je schade ziet. De stappen die bij een gietvloer leggen worden gevolgd zijn:

– Ondergrond controleren
– Primer aanbrengen
– Schrap laag aanbrengen
– Gietvloer aanbrengen
– Top coat aanbrengen

Uitleg van de gietvloeren plaatsing

Dit zijn heel wat lagen en elke laag heeft dus een andere functie, maar je begint bij de ondergrond controleren. Een gietvloer kan op bijna elke ondervloer gegoten worden, dit betekent dat je jouw oude vloer er niet uit hoeft te halen. Er wordt dus als eerst gecontroleerd of alles op een gelijk niveau is, is dit niet zo dan wordt de grond geëgaliseerd. De ondergrond moet natuurlijk ook schoon zijn en zonder gaten.

Wanneer dit gedaan is kan de eerste laag erop! De eerste laag is een primer. De primer is een laag die de ondergrond steviger maakt en zodat de gietvloer goed hecht aan de ondervloer die je hebt liggen. Dit is een erg belangrijke laag die een paar uur moet drogen voordat de schraplaag erop kan worden gegoten.

De primer is gelegd en nu komt er een laag die zorgt dat de vloer helemaal glad wordt. Als er eventueel nog oneven stukken zijn zal deze laag die opvullen. Deze laag heet de schraplaag, wanneer deze laag gelegd en droog is kan de echte gietvloer erop gegoten worden.

Na deze 3 stappen is het tijd om de gietvloer te plaatsen. Bij deze stap kan je zelf mee bepalen, namelijk welke kleur je de gietvloer wilt. Zo maak je het eigen en zie je de vloer tevoorschijn komen die je altijd al hebt gewild. Als laatst wordt de top coat aangebracht, deze laag zorgt ervoor dat er geen beschadigingen zullen komen op de vloer en dat de vloer 100% waterdicht is.

Een gietvloer leggen is dus best een werk en kost 3 tot 5 dagen. Deze vloer zelf leggen? Dat raden wij af. Dit is omdat het een precies werkje is en wanneer er 1 ding fout gaat je veel geld verliest omdat het over gedaan moet worden. Gelukkig zijn er vakmannen die er alles vanaf weten.

De verschillende gietvloeren

Er zijn verschillende soorten gietvloeren en die hebben ook verschillende eigenschappen. De een is meer geschikt voor in huis en de ander is meer geschikt voor in de industrie. Dat neemt niet weg dat het wel overal gelegd kan worden.

Een epoxy gietvloer staat erom bekend dat dit meer in de industrie wordt gebruikt. Dit komt omdat deze vloer na het drogen een stuk harder wordt en minder fijn aan kan voelen. Het kan gaan verkleuren in het licht dat wil je natuurlijk niet. Een voordeel van epoxy is dat dit goedkoper is dan een polyurethaan gietvloer. De prijs van een epoxy gietvloer ligt tussen de 70 en 110 euro per m2.

Polyurethaan is ook een soort gietvloer die speciaal is ontwikkeld voor in woningen. Dit komt door de eigenschappen van deze vloer het zal namelijk niet scheuren of verkleuren en is makkelijk te combineren met vloerverwarming. De prijs van deze vloer ligt net iets hoger dan de epoxy gietvloer maar dat scheelt niet veel. De prijs van deze vloer is tussen de 80 en 120 euro per m2.

Al met al is de prijs van een gietvloer net iets duurder dan andere vloeren maar je hebt er geen onderhoud meer aan na de plaatsing, bij andere vloeren zal dit blijven terugkomen. Ben je benieuwd naar nog meer eigenschappen van deze soorten gietvloeren? Lees dan hier onze andere blogs.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button