Huis

Bescherm je houten vloer tegen beschadigingen

Een houten vloer in huis is voor veel mensen een must-have. Het hout kent een authentieke en natuurlijke uitstraling wat een gezellige sfeer in huis oplevert. Het is echter nodig om je houten vloer goed bij te houden, anders loop je kans op beschadigingen of kleurverlies. Al helemaal als er tijdens een feest veel gasten over de vloer komen loop je een grote kans op beschadigingen. Daarom dien je eens in de zoveel tijd je houten vloer te oliën om de goede staat van je vloer te waarborgen. Een houten vloer oliën levert namelijk een beschermende laag op die de kleur van het hout conserveert. Hieronder leggen we je uit welke olie bij jouw vloer past en hoe je de laag moet aanbrengen. 

Beschadigingen op houten vloer?

Als je je vloer niet goed beschermd tegen vuil, dan kan deze snel lelijk worden. Stof en viezigheid kan namelijk voor krassen zorgen. Ook kan er na verloop van tijd beschadigingen ontstaan doordat er veel over de vloer wordt gelopen. Tijdens feestjes loopt de houten vloer het grootste risico. Niet alleen kunnen schoenen leiden tot beschadigingen, maar het morsen van drank kan ook behoorlijk lelijke plekken opleveren. Kan jouw vloer wel een opknapbeurt gebruiken? Behandel dan je vloer met een kwalitatieve parket olie. Door je vloer hiermee te behandelen kun je krassen en beschadigingen helemaal wegwerken. 

Welke olie heb je nodig voor een vloerbehandeling?

Als je een goede parket olie zoekt, dan raden we Osmo aan. Dit merk heeft milieuvriendelijke en duurzame oliën waarmee je effectief je vloer kunt behandelen. De meeste oliën kunnen gebruikt worden op vrijwel iedere soort hout, waaronder eiken, esdoorn, beuken en essen. Wil je er zeker van zijn dat de olie geschikt is voor jouw houten vloer? Controleer dan de specificaties van de parket olie. 

Verder is het belangrijk om na te gaan welke afwerking je mooi vindt. Zo kun je kiezen uit verschillende glansgraden, zodat je zelf kunt bepalen hoe glimmend je de vloer wil hebben. Meestal heb je de keuze uit vier glansgraden: glans, zijde-mat, semi-mat en mat. Je zou de olie kunnen uittesten op een klein stuk hout om te kijken of de afwerking je bevalt. Daarnaast zul je ook nog een keuze moeten maken tussen een kleur of kleurloze behandeling. Een kleurloze behandeling is ideaal voor het behouden van de natuurlijke kleur van je houten vloer. Door de verdiepende werking zal de originele kleur van de vloer naar boven komen. 

Dit moet je doen voordat je begint met de oliebehandeling

Voordat je start met de houten vloer behandelen, zul je eerst wat voorbereidende stappen moeten ondernemen. Ten eerste zul je eerst de vloer moeten schuren. Zo kun je gemaakte krassen al wat wegwerken. Daarna is het handig om eerst even te testen of de olie het gewenste resultaat oplevert. Breng daarom olie aan op een klein gedeelte en laat het middel drogen. Ben je tevreden met de uitstraling? Dan kun je de hele vloer behandelen met de parket olie. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button