Auto

5 aandachtspunten bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering

Wanneer je als ondernemer een auto op de zaak aanschaft, moet je deze ook verzekeren. Hiervoor kun je gebruikmaken van een zakelijke autoverzekering. Maar als je het goed wilt doen, is het meer dan even snel een autoverzekering afsluiten. We bespreken vijf aandachtspunten bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering.

Dagwaarde en dekking

Wanneer je een dure of gloednieuwe auto koopt voor de zaak, kies je waarschijnlijk voor de beste dekking in de vorm van een allrisk (of ‘volledig casco’) autoverzekering. Maar als jouw zakelijke auto geen gloednieuwe auto maar een net tweedehandsje is, is het verstandig om de dagwaarde van de auto in kwestie te laten meewegen in de keuze voor welke dekking je gaat voor je autoverzekering. De dagwaarde is immers wat je vergoed krijgt in het geval dat je auto gestolen wordt of total loss raakt. Het is dan van belang of je voor dat bedrag een enigszins gelijkwaardige auto kunt kopen om de ‘verloren’ auto te vervangen? Als dat niet het geval is, kun je beter kiezen voor een verzekering die slechts aansprakelijkheid dekt en geen onnodig hoge premie betalen.

Eigen risico

Natuurlijk kijk je bij het vergelijken van zakelijke autoverzekeringen naar de maandelijkse premie die je gaat betalen. Dat is ook belangrijk, maar vergeet niet ook naar de voorwaarden van de verzekering te kijken. Dan bedoelen we in het bijzonder het eigen risico dat je betaalt bij schade. Blijkt dit een hoog eigen risico te zijn, dan moet je bij schade dus honderden euro’s zelf betalen. De vraag is of dat de besparing op de maandelijkse premie waard is.

Lading verzekeren

Als je je zakelijke auto regelmatig gebruikt om kostbare zaken, zoals gereedschap of producten, te vervoeren, is het van belang om te weten dat zo’n lading niet automatisch meeverzekerd is voor schade of diefstal bij je zakelijke autoverzekering. Dat is ergens ook wel logisch, want dit verhoogt de waarde die vergoed moet worden fors voor de verzekeraar. Daarom moet je voor de lading een aanvullende ladingverzekering afsluiten. Dat betekent extra kosten, dus moet je de overweging maken of de waarde van de ladingen die je doorgaans vervoert opweegt tegen de extra maandelijkse lasten.

5 aandachtspunten bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering

Pechhulpverzekering

Je koop nooit zomaar een bedrijfsauto. Vaak spelen zakelijke auto’s een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Daarom kan het ook een groot probleem zijn wanneer de zakelijke auto opeens dienst weigert en zakelijke afspraken niet nagekomen kunnen worden. Om dat voorkomen, is het belangrijk om verzekerd te zijn voor pechhulp, zodat je zo snel mogelijk geholpen kunt worden als de auto niet meewerkt. Hiervoor moet je een aanvullende pechhulpverzekering afsluiten.

Exclusief btw verzekeren

Het is goed om te weten dat je de waarde van je bedrijfsauto ‘exclusief btw’ kunt verzekeren. Dan wordt er 21 procent van de cataloguswaarde afgehaald, en dus ook van de verzekerde waarde. Dit zorgt voor een lagere maandelijkse premie, maar ook voor het exclusief btw uitbetalen van schade-uitkeringen door de verzekeraar. Het schadeherstelbedrijf zal echter inclusief btw factureren. Die btw kun je dan bij de aangifte omzetbelasting weer terugvragen.Verder is het goed om te weten dat als jouw bedrijf in het midden- en kleinbedrijf (MKB) valt, je mogelijk kunt profiteren van pakketkorting wanneer je ervoor kiest om meerdere verzekeringen te combineren bij dezelfde verzekeraar. Combineer bijvoorbeeld je autoverzekering met een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering om pakketkorting te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button