Tuin

Biologische bestrijding in je tuin

Een tuin vol prachtige planten en bloemen die vol in bloei staan. Dat is waar je het allemaal voor doet wanneer je besluit planten en bloemen te zaaien. Maar wanneer er vervelende plagen in je tuin terecht komen, kunnen je planten behoorlijk worden aangetast. Dit wil je dus voorkomen. Gelukkig zijn er biologische bestrijders die je tuin weren tegen plagen als engerlingen en kevers.

Aaltjes

Aaltjes, draadwormen, nematoden en rondwormen zijn allemaal benamingen voor hetzelfde fenomeen; kleine rondwormpjes die je alleen kunt zien onder een microscoop. Aaltjes is dus een verzamelwoord voor rondwormen in de grond. Deze rondwormpjes zijn overal aanwezig; in elk ecosysteem, in elke grond en in ieder leven wezen. Er zijn verschillende soorten aaltjes, twee daarvan zijn de plant parasitaire aaltjes en de insect parasitaire aaltjes. De plant parasitaire aaltjes wil je niet op je planten hebben zitten, want deze aaltjes hebben een plant als gastheer nodig om zich voort te kunnen planten. Ze veroorzaken schade aan de wortels van planten, waardoor er misvorming en verslechterde groei kan ontstaan. Ook zijn er dus insect parasitaire aaltjes en deze wil je dan weer wel in de tuin hebben. Zij hebben namelijk een insect nodig als gastheer en zijn hierdoor niet schadelijk voor je planten. Het is de natuurlijke vijand van insecten en hierdoor goed te gebruiken als biologische bestrijding

Aaltjes tegen engerlingen

Engerlingen is een verzamelnaam voor de larven van verschillende kevers, zoals de meikever, julikever en sallandkever. Al deze larven hebben een crèmekleurig wit lijfje met pootjes, een bruin-oranje kop en een grijskleurig achterlijf. Het verschil tussen de larven zit vooral in de grootte en de plaats waar ze voorkomen. De volwassen kevers zijn niet zo heel schadelijk, ze leggen eigenlijk alleen eitjes. De larven zijn daarentegen wel grote schademakers. De vreten aan de wortels van gras, heesters en planten, waardoor je bijvoorbeeld lelijke plekken in het gazon krijgt. Engerlingen kun je goed bestrijden met aaltjes. Aaltjes worden geleverd in kleipoeder, wat je eerst moet oplossen in water. Vervolgens giet je dit mengsel op de aangetaste grond in je tuin. Houdt de grond daarna goed vochtig! In droge grond kunnen aaltjes namelijk niet leven en werkt de bestrijding niet meer.  Engerlingen bestrijden met aaltjes is effectief en snel. Bovendien planten de aaltjes zich voort in de dode larven, waardoor je na enig tijd weer nieuwe aaltjes hebt die andere plagen aan kunnen pakken. 

Plagen in huis

Een bekende plaag die ook binnen in huis voorkomt zijn rouwvliegjes. Ze lijken op fruitvliegjes en doorboren de wortels van je planten. Ook hier kun je aaltjes inzetten als biologische bestrijding. Andere hulpmiddelen zijn gekookt water en kaneel, koffiedik of thee bij je plant te gieten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button