Trends

Boek cover ontwerpen? Start met deze 5 tips!

De omslag ontwikkelen is de fundamentele laatste stap voor het publiceren van een boek. Het is enorm belangrijk om een goed ontwerp te hebben, omdat jouw boek de strijd aangaat met duizenden soortgelijke boeken. En die hebben allemaal een professioneel, goed doordacht ontwerp om op te vallen. Een grafisch vormgever kan een boek cover ontwerpen middels speciale tools. Om te zorgen dat deze professional jouw idee succesvol op de omslag kan krijgen, hebben we 5 belangrijke tips voor je op een rijtje gezet.

1. Ga op zoek naar inspiratie

Een boek cover ontwerpen begint met een idee. Die kan je natuurlijk aan een designer omschrijven, maar de meeste ontwerpers denken in beeld. Je kan daarom het beste voorbeelden delen die lijken op jouw wensen om zo de grafisch ontwerper een idee te geven welke richting je op wil. Kijk bijvoorbeeld naar boeken die goed verkopen, of naar boeken die jouw aandacht pakken. Welke elementen vind je daarvan mooi of interessant? Wat zou je op de voorkant van je eigen boek willen hebben en wat totaal niet? Al die voorkeuren kan je uitvoerig bespreken met je designer. Die kan dan met zijn kennis je beter adviseren.

2. Kijk naar bestsellers in jouw genre

De voorkant is het eerste wat een lezer ziet en moet opvallen tussen honderden andere boeken. Denk dus ten eerste na over wat je met je ontwerp wil communiceren en kijk dan of je idee past in het straatje van het genre. Kijk naar wat de concurrentie binnen dat genre doet en wat effectief blijkt. Bestsellers hebben vaak dezelfde stijl en soortgelijke omslagen. Je kan er dan van uit gaan dat deze ontwerpen elementen bevatten die het beste werken.

3. Analyseer de trends

Vaak zijn er visuele trends die keer op keer terugkomen binnen een bepaald genre. Zo hebben de meeste fictieve boeken tegenwoordig het hoofdpersonage op de voorkant, omringd door verschillende kleuren. Daarin is blauw de meest voorkomende kleur. Sommige trends, zoals handgeschreven titels en nostalgische vormgeving à la jaren ‘90, komen keer op keer weer terug. Ook met die stijlen kan je eindeloos creatief zijn.

Ga je een boek cover ontwerpen? Pas er dan wel weer op dat je ontwerp wegvalt in de menigte of dat het te cliché wordt. Het beeld van een vrouw met haar rug naar de lezer is zo vaak gebruikt dat schrijvers soms grappen over een eigen genre voor deze omslag. Probeer dus passend te blijven binnen het genre, maar tegelijkertijd uniek en onderscheidend.

4. Kies een passend lettertype

Een ontwerp draait niet enkel om beeld, maar ook om tekst. Kleine, minimalistische titels in sans-serif fonts waren jarenlang de trend binnen veel genres. Thrillers hadden juist het tegenovergestelde; daar vulde de titel vaak de hele omslag. Maar tegenwoordig hebben veel andere genres juist dat ‘thriller’ ontwerp overgenomen. Grote, dikgedrukte letters die bijna de hele voorkant in beslag nemen zijn tegenwoordig populair. Maar dan wel op een minimalistische manier: de titel bestaat doorgaans uit slechts enkele woorden die met een kleinere ondertitel nader worden beschreven. Er staan dan ook geen (lange) reviews op de voorkant.

5. Verdiep je in de mogelijkheden

Ontwerpers die een boek cover ontwerpen gebruiken daarvoor verschillende technieken. Je hoeft niet precies te weten hoe een ontwerper tot een gelikt design komt. Maar je enigszins verdiepen in het proces kan de nodige kosten schelen en het proces een stuk makkelijker maken.

De goedkoopste optie van de drie is het gebruik van stock photos. Dit zijn gelicenseerde beelden die vormgevers kunnen kopen om te verwerken in hun design. Zulke fotos komen vaak van bibliotheken met duizenden beelden. De kosten per beeld variëren van 50 cent tot ongeveer 15 euro per foto.

Niet iedere boek cover ontwerper is een illustrator, maar velen wel. Die kunnen illustraties tekenen die helemaal bij jouw wens passen. Ook kunnen ze, net als grafische vormgevers, gelicenseerde illustraties aanschaffen en combineren om tot een uniek beeld te komen. Geïllustreerde omslagen zijn artistiek en beter aan te passen aan je wensen. Daarnaast trekken ze vaak beter de aandacht.

De laatste en tevens duurste optie is om de fotostudio in te duiken. Hiervoor krijg je wel te maken met de bijbehorende kosten voor een fotograaf, stylist, model en het huren van een studio. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor boeken die verfilmd zijn. De acteur wordt dan gefotografeerd en op de cover gebruikt.

Een boek cover ontwerpen is een complex proces

De voorkant van een boek is het eerste wat lezers zien. Het ontwerp van een boek brengt het verhaal visueel tot leven. Een goed boek cover ontwerpen is daarom cruciaal. Gelukkig zijn er voldoende grafische vormgevers die zich specialiseren in het ontwerpen van omslagen. Zij kunnen je voorzien van passend advies. Je kan zelf inspiratie halen uit bestsellers en lopende trends om de designer op weg te helpen. Zo kun je je ideeën binnen no time realiseren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button