Health

Corona zelftesten: hoe werken ze en waar kun je ze kopen?

Inmiddels zijn het aantal corona besmettingen niet meer hoog, maar er zijn genoeg mensen die zich nog regelmatig testen voor de zekerheid. Gelukkig kun je dit nu gewoon makkelijk zelf thuis doen met de handige zelftesten die je op veel plekken kunt kopen. Maar hoe werkt zo’n zelftest nu eigenlijk precies en waar kun je zo’n test het beste kopen? Je wil natuurlijk wel dat hij betrouwbaar is. In dit artikel vertellen we je hoe je jezelf test met een zelftest en waar je het beste zelftesten kunt kopen!

Wat is een corona zelftest?

Er bestaan verschillende soorten testen waarmee je kunt onderzoeken of je corona hebt. Eén van die soorten is een zelftest, die je zelf eenvoudig thuis kunt uitvoeren om te weten of je besmet bent. Je kunt zo’n test uitvoeren met vocht uit de neus of met speeksel uit de keel. Het is eigenlijk een antigeensneltest, dus je meet of je besmet bent aan de hand van antigenen. Je maakt een uitstrijkje met een wattenstaafje in je neus of mond en zo kun je zien of er viruseiwit aanwezig is in je slijmvlies.

Is een thuistest wel betrouwbaar?

Uit onderzoek is gebleken dat een zelftest wel minder betrouwbaar is dan een PCR-test, maar inmiddels zijn de zelftests wel verbeterd. Het resultaat is over het algemeen dus betrouwbaar genoeg. Het kan voorkomen dat het aantal antigenen net te laag is, waardoor de test een negatieve uitslag geeft terwijl je wel besmet bent. Als je twijfelt, kun je dus het beste toch een PCR-test laten uitvoeren.

Waar kun je een zelftest kopen?

Wil je corona zelftesten kopen? Dat kan op veel plekken, zelfs gewoon bij de supermarkt. Daarnaast zijn ze te koop bij drogisterijen en apotheken. Je kunt ze ook eenvoudig online bestellen, mocht je een voorraad willen hebben of er meerdere nodig hebben, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat.

Hoe gebruik je een zelftest?

De speekseltest:

1. Haal het speekselstaafje uit de verpakking.
2. Stop het sponsje aan de bovenkant in je mond. Hierdoor wordt het vochtig van je speeksel.
3. Haal hem eruit als het sponsje zacht wordt of vol speeksel zit.
4. Plaats het staafje in de teststrip, ofwel de cassette.
5. Stel een timer in op 10 minuten, hierna kun je de uitslag zien. Als je eerder kijkt, kan deze onbetrouwbaar zijn.

Test je via je neus? Dan maak je wel gebruik van testvloeistof waar je jouw wattenstaafje in moet leggen. Het testresultaat kun je in dit geval na 15 minuten aflezen. Heb je een gevoelige neus? Dan raden we je aan om een speekseltest te doen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button