Tuin

De 5 beste tips voor het verticuteren van het gazon

Bij het inrichten van je tuin moet je meerdere knopen doorhakken. Zo moet je keuzes maken qua indeling van je tuin, maar ook qua tuinelementen. Ben je daarbij voor een gazon gegaan? Dan heb je een verstandige keuze gemaakt.

Met een gazon in je tuin geniet je namelijk van meerdere voordelen. Zo staat een gazon prachtig, brengt het leven naar je tuin toe en kun je van alles doen op het gazon. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt, kunnen zij heerlijk op het gazon spelen.

Uiteraard is het wel zaak om je gazon goed te onderhouden. Eén van de taken die je daarvoor uit moet voeren, is het verticuteren van het gazon. Door het gazon te verticuteren, zijn de grassprietjes in staat om optimaal aan te groeien. Daarmee weet je de prachtige uitstraling van de grasmat te behouden.

Het verticuteren van je gazon kent wel de nodige haken en ogen. Voordat je je gazon gaat verticuteren, is het daarom aan te raden om onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: maai eerst het gras, voordat je het gaat verticuteren

Bij verticuteren schraap je het onkruid uit de toplaag van de grasmat. Dit betekent dat je wel toegang tot deze toplaag moet hebben; als het gras te lang is, is dit niet altijd mogelijk. Het is daarom zaak om eerst het gazon te maaien.

Let hierbij goed op de periode in het jaar. In het voorjaar zou je een andere maaihoogte aan moeten houden dan in het najaar. Check hiervoor de gazonkalender en maai het gazon op de juiste hoogte.

Nadat je dit gedaan hebt, kun je de grasmat verticuteren. Daarvoor volg je het beste onderstaande 4 tips op.

Tip 2: gebruik alleen het beste gereedschap

Wil je je gazon tot in perfectie verticuteren? Dan zou je hier alleen het beste gereedschap voor moeten gebruiken. Hiervoor kun je kiezen tussen een verticuteerhark en verticuteermachine.

Bij een verticuteerhark moet je de nodige kracht leveren. Je zet deze hark als het ware in het gazon, waarna je de hark hard moet trekken. Op die manier kun je de toplaag van het gazon losmaken. Maar, dit vraagt dus wel de nodige kracht van je armen.

Met een verticuteermachine ben je van meer gemak verzekerd. De machine doet het meeste van het werk, waardoor je op een relatief simpele manier je gazon kunt verticuteren. Feit is wel dat je voor een goede verticuteermachine behoorlijk diep in de buidel moet tasten. En je hebt uiteraard ook ruimte nodig om de verticuteermachine op te kunnen bergen.

Tip 3: verticuteer het gazon meerdere keren per jaar

Het advies is om het gazon zeker meerdere keren per jaar gras te maaien. Met name in de zomermaanden zou je elke twee weken het gras moeten maaien. Je bevordert hiermee de groei van het gras, terwijl hiermee ook de fraaie uitstraling behouden blijft.

Het is niet zo dat je na elke maaibeurt het gazon hoeft te verticuteren. Als je dat wel zou doen, heeft de grasmat onvoldoende tijd om te herstellen. Het advies is daarom om sowieso in het voor- en najaar één keer je gazon te verticuteren.  

Zie je in de zomer dat er veel mos en onkruid in het gazon zit? Dan kun je ook in de zomer nogmaals het gazon verticuteren. Doe het al met al met enige regelmaat, maar doe het ook weer niet té vaak.

Tip 4: zaai het gras in na het verticuteren

Als je je grasmat geverticuteerd hebt, is dit duidelijk te zien. Je ziet her en der in het gazon namelijk kale plekken. Dit zijn simpelweg de plekken waar voorheen nog mos en onkruid in het gazon zat. Die plekken heb je nu helemaal kaal getrokken, waardoor het aan te raden is om na het verticuteren even opnieuw het gras in te zaaien.

Je kunt hiervoor het beste Graszaad-Herstel van Ecostyle gebruiken. Met dit graszaad laat je het gras snel aangroeien, waardoor je snel van een prachtige grasmat geniet.

Tip 5: onderschat het belang van verticuteren niet

De nodige mensen denken dat het verticuteren niet al te noodzakelijk is. Er kan echter gesteld worden dat verticuteren onmisbaar is. Althans; dat is het geval als je een perfecte grasmat wilt hebben. Onderschat daarom nooit het belang van verticuteren.

Door je grasmat regelmatig te verticuteren, geniet je van een fraaie grasmat. Ook zorg je er met het verticuteren voor dat het gras op de juiste manier aan kan groeien. Twee prima redenen om je gazon regelmatig te verticuteren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button